„Užsakovai yra, jie iš artimiausios Vladimiro Putino aplinkos“, – interviu leidiniui GORDON sakė buvęs Rusijos Federalinės Saugumo Tarnybos (FST) pulkininkas, nepanoręs, kad jo pavardė būtų paviešinta.

Iš tarnybos jis pasitraukė prieš dvejus metus, 2013 metais, ir grįžo namo į Ukrainą. Rusijos FST pulkininkas tvirtina, kad prie B. Nemcovo pašalinimo prisidėjo jo buvusi vadovybė, skelbia gordonua.com.

– Tikite, kad Rusijoje sulaikyti tikrieji B. Nemcovo žudikai?

– Visi sulaikytieji čečėnai turi motinas, žmonas, vaikų. Jeigu jie nori, kad jų artimiesiems nieko nenutiktų, galiausiai neturės kito pasirinkimo – tik prisipažinti nužudžius. Pati istorija apie B. Nemcovo įžeistus musulmonus – idiotizmas, tinkamas vidiniam vartojimui Rusijoje. Žudikas, pašalinęs tokio lygio politiką, gyvena tiek, kiek jam leidžia galimybės. Manau, kad tikrieji B. Nemcovo žudikai jau pašalinti.

– Kokia jūsų versija: kas galėjo nušauti opozicijos politiką?

– Viską, kas nutiko tą vasario 27 dienos vakarą, derėtų padalinti į kelias dalis. Pirmiausia nužudymo vieta – Didysis Maskvos tiltas, esantis visai netoli Kremliaus. Pagal Rusijos Federacijos valstybės asmenų apsaugos reikalavimus, ši teritorija yra įvardijama kaip saugumo zona, už kurią yra atsakinga Federalinė apsaugos tarnyba. Viskas, kas vyksta prie Kremliaus – valstybinė paslaptis, tai aukščiausios kategorijos saugumo informacija.

– Norite pasakyti, kad įsakymas pašalinti B. Nemcovą buvo gautas iš Rusijos prezidento, o operaciją įvykdė jam lojalios jėgos struktūros?

– Ši išvada neteisinga. Šiandieniniame istoriniame kontekste V. Putinui B. Nemcovo mirtis kategoriškai nenaudinga, o jo artimiausiai aplinkai – netgi labai, tam, kad galėtų šefui iškrėsti labai piktą pokštą.

– Kodėl Kremliaus elitas norėtų, kad V. Putinas atsidurtų keblioje padėtyje?

– Vakarų sankcijos tikrai skaudžiai smogė Rusijos ekonomikai, tiksliau prezidento artimiausiųjų verslams. V. Putino aplinkoje stiprėja nepasitenkinimas: „Kokių velnių mums to reikia?“. Kol kas tokie svarstymai vyksta už kulisų, virtuvėse, miegamuosiuose po antklodėmis, tačiau milijardieriams tikrai nereikia problemų su Ukraina, o juo labiau su Vakarais.

Jie juk turi ne tik sąskaitų užsienio bankuose – jų verslai išsibarstę po visą pasaulį. V. Putinas gali manyti esąs rusiškų žemių vienytojas, tačiau jo artimiausiems tai nepatinka. Trumpiau tariant, tai tikrai nereiškia, kad, nužudę B. Nemcovą, jie nusprendė susitvarkyti su V. Putinu.

– Koks galėjo būti tikrasis jų tikslas?

– Sudrumsti visuomenės nuomonę ir priversti V. Putiną nuolaidžiauti atskiroms Kremliaus grupėms. Pasikartosiu dar kartą: jeigu, kaip dabar kalbama, čečėnai savarankiškai nusprendė pašalinti B. Nemcovą, kodėl jiems buvo leisti pabėgti iš nusikaltimo vietos?

– Rusijos žiniasklaidoje į šį klausimą jau atsakyta: gali būti, kad stebėjimo kameros tik fiksuoja, kas vyksta su stebimu objektu, tačiau neužtikrina įsikišimo.

– Neatitinka tikrovės. Net jeigu ir pramiegojo nužudymo akimirką, turėjo sulaikyti įtariamuosius. Jeigu B. Nemcovas buvo užkluptas kokioje nors tarpuvartėje, patikėčiau, kad specialiosios tarnybos galėjo pražiūrėti žudikus, tačiau šalia Kremliaus be Federalinės saugumo tarnybos, Vidaus reikalų ministerijos ir Federalinės apsaugos tarnybos sutikimo paleisti žudikus yra tiesiog nerealu.

Pabandykite nueiti ant to tilto ir mesti akmenuką Kremliaus pusėn – toliau dviejų žingsnių nežengsite. Labai norėčiau pamatyti Rusijos vidaus reikalų ministerijos Vyriausiosios vidaus reikalų valdybos ataskaitas apie Maskvą: kiek nusikaltimų buvo įvykdyta būtent ant Didžiojo Maskvos tilto?

Kam šautų į galvą nusikalsti tokioje zonoje? Taigi prie operacijos tikrai prisidėjo Federalinė saugumo tarnyba, Vidaus reikalų ministerija ir Federalinė apsaugos tarnyba, o B. Nemcovas buvo pašalintas gavus užsakymą iš artimiausios V. Putino aplinkos.

– Kodėl žudikai paliko gyvą opozicijos veikėjo draugę – Ukrainos pilietę Anną Durickają?

– Jos nebuvo galima žudyti, juk ji ukrainietė, niekas nenorėjo į šį reikalą įtraukti Ukrainos, nes tokiu atveju pareigūnai būtų sulaikę ne čečėnus, o žmones, turinčius ukrainietiškas pavardes, žmones, turinčius Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos darbo pažymėjimus, žmones, turinčius Dmitrijaus Jarošo vizitinių kortelių.

Be to, visi puikiai suprato, kaip mąstys mergina. Net jeigu žudikas ir būtų jai žiūrėjęs tiesiai į akis, ji dėl streso nieko nebūtų prisiminusi.

– Vis tiek nesuprantama: jeigu jėgos struktūros taip norėjo „pakišti“ Ramzaną Kadyrovą, kodėl nužudymu čečėnai buvo apkaltinti po nužudymo praėjus devynioms dienoms, o ne iš karto?

– Viską padarė labai teisingai, parodė, kad atsekė vakarietiškų, nacionalistinių ir ukrainietiškų pėdsakų (kitu atveju A. Durickajai nebūtų leidę grįžti į Kijevą), ir priėjo greičiausiai pačią teisingiausią išvadą – Kadyrovo žmonės.

Vienintelis nusikaltimo vaizdo įrašas, kuris atsirado internete, dar kartą patvirtino – operacija buvo apgalvota iki smulkiausių detalių. Ar atkreipėte dėmesį, kaip greta B. Nemcovo ir A. Durickajos važiavo sniego valymo mašina? Ramiai einančio žmogaus greičiu. O nužudymo akimirką lyg tyčia apsaugojo nuo stebėjimo kameros – vienintelės, kurios nekontroliavo jėgos struktūros. Profesionalų darbas, klasika.

Net jeigu manytume, kad Zauras Dadajevas ir likusieji čečėnai yra tikrieji nusikaltimo vykdytojai, kaip jie galėjo likti gyvi? Jeigu iš tikrųjų B. Nemcovą reikėjo šalinti tik todėl, kad jis B. Nemcovas, galėjo kreiptis į radikalių pažiūrų nacionalistus, Eduardo Limonovo pasekėjus. Skambėtų kaip daina: nacionalistai nutildė liberalą. Tačiau to nepadarė, nes norėjo „pakišti“ Kadyrovą.

– Jeigu jūsų versija teisinga, ar V. Putinas jau išsiaiškino, kas iš jo artimiausios aplinkos užsakė B. Nemcovą?

– Tik Ukrainoje, pasikeitus prezidentui, po tris ar net keturis kartus krečia teisėsaugos institucijas, atleidžia svarbiausius asmenis, todėl ir nebeliko tikrų profesionalų. Sovietų Sąjungoje buvo labai stipri ir įtakinga specialioji tarnyba, tačiau Borisas Jelcinas daug ką pakeitė. Kai prezidentu tapo V. Putinas, ėmė padėtį taisyti. Rusijoje tvyrant tokiai betvarkei, būtent specialiųjų tarnybų ir nederėtų nuvertinti.

Manau, kad V. Putinas tikrai nesitikėjo B. Nemcovo nužudymo, tad tie, kurie nenumatė opozicijos veikėjo pašalinimo, turės atsakyti. Tik Ukrainoje žiniasklaida iš karto viską sužino, o Rusijoje kaltuosius pašalina tyliai. Kalbant apie tikruosius nusikaltimo užsakovus, neabejoju: V. Putinui apie juos pranešė pirmosiomis paromis. Mums telieka tik sekti naujienas: kas iš artimiausių Kremliaus žmonių netikėtai žus avarijoje, žvejyboje ar medžioklėje. Prezidentas išreikš užuojautą, net į laidotuves ateis.

– Norite pasakyti, kad B. Nemcovą pašalino žmonės iš artimiausios V. Putino aplinkos, o operaciją įvykdė Rusijos specialiosios tarnybos. Pabrėžiate, kad nužudymo tikslas – suminkštinti V. Putiną, nukreipti dėmesį nuo įtakingų valdžios vyrų Ukrainoje padarytų klaidų ir „pakišti“ R. Kadyrovą. Ar planas pavyko?

– Dabar viskas priklauso nuo paties V. Putino veiksmų. Didžiausias prezidento privalumas ir stiprybė – netradicinis mąstymas ir gebėjimas labai greitai priimti sprendimus. V. Putinas turi puikių analitikų komandą, jis specialistus vertina. Tie protingi žmonės per savaitę ar dvi sugalvos, kaip situaciją dėl B. Nemcovo nužudymo pakreipti V. Putino naudai.

– Ar jums žmogiškai gaila B. Nemcovo?

– Kai kalba, kad specialiųjų tarnybų darbuotojui gaila vieno ar kito politikos veikėjo, tai melas ir provokacija. Nevertinu tokiais terminais kaip gaila ar negaila, o analizuoju prieinamą informaciją. Vienintelis dalykas, kurio įvertinti negaliu, yra tai, kaip galėjo prasidėti Ukrainos ir Rusijos karas.

– Kodėl Rusijos FST pulkininkas, gyvenantis Ukrainoje, sutiko kalbėti apie B. Nemcovo nužudymą, o ne apie Rusijos ir Ukrainos karą?

– Pirmiausia juk jūs manęs paklausėte apie B. Nemcovą. Visų antra, apie Rusijos ir Ukrainos santykius kalbėsiu tada, kai Kijevo valdžia galiausiai nuspręs, ar jiems reikia pergalės, ar ir toliau po senovei naudinga viską nurašyti karui.

– Ar kada nors teko asmeniškai prisidėti prie režimui nepatogių žmonių likvidavimo operacijų?

– Ne.

– Atsakymas lakoniškas ir neįtikėtinas...

– Kito tiesiog nėra.

– Paskutinis klausimas: kiek Ukrainoje yra Rusijos FST pulkininkų?

– Neskaičiavau.