„Retkarčiais vykstantys gynybos ministrų pokalbiai telefonu“ suvaidino gyvybiškai svarbų vaidmenį užkertant kelią tiesioginei karinei abiejų valstybių konfrontacijai, antradienį Rusijos valstybinei televizijai sakė Rusijos ambasadorius JAV Anatolijus Antonovas. Be jų, sakė jis, grėsė eskalacija su nenuspėjamais padariniais.

Vis dėlto A. Antonovas pabrėžė, kad šiuo metu palaikomas dvišalis dialogas yra žemo lygio: „Pasitikėjimas pakirstas, bendradarbiavimas byra net abi puses dominančiose srityse, bendravimas tarp abiejų šalių minimalus ir daugiausia apsiriboja techninių problemų aptarimu“.

Pasak jo, JAV neribotam laikui sustabdė dialogą dėl strateginio stabilumo. „Mums buvo pasakyta, kad ginklų kontrolė nebėra JAV administracijos prioritetas Rusijos specialiosios karinės operacijos akivaizdoje“, – sakė A. Antonovas, pavartojęs Rusijos teisiškai įteisintą terminą invazijai į Ukrainą apibūdinti.

A. Antonovas pabrėžė, kad Rusija pasirengusi rimtam dialogui su JAV, ir pridūrė, jog tai atitiktų Rusijos, Amerikos ir tarptautinius interesus. „Bet mes nebėgsime paskui amerikiečius“, – pridūrė ambasadorius.