Jevgenijus Prigožinas

Apie šį įvykį skelbia ir užsienio, ir Rusijos portalai. RBC.ru rašo, kad lėktuvas sudužo Tverės regiono šiaurės vakaruose, žuvo 10 žmonių.

Vaizdo įrašus iš įvykio vietos skelbia „Telegram“ kanalai „Baza“ ir „Mash“.

Paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip orlaivis staiga praranda aukštį, pradeda nardyti ir nukrenta, tada avarijos vietoje atsiranda tirštų dūmų.

Pasak „Bazos“, kalbama apie verslo lėktuvą. Kremliaus propagandistė Ksenija Sobčiak, remdamasi šaltiniais, taip pat „Baza“, rašo, kad orlaivis priklauso „Wagner PMC“ įkūrėjui Jevgenijui Prigožinui.

Vėliau Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija pranešė, kad sudužusiame „Embraer Legacy“ privačiame lėktuve, skridusiame iš Maskvos į Sankt Peterburgą, buvo 10 žmonių (įskaitant 3 įgulos narius).

„Remiantis preliminaria informacija, visi lėktuve buvę asmenys žuvo“, – nurodė spaudos tarnyba.

Rusijos naujienų agentūra TASS, remdamasi Rusijos aviacijos duomenimis, skelbia, kad tarp keleivių buvo pats J. Prigožinas.

„Remiantis pateiktu lėktuvo keleivių sąrašu, jame taip pat buvo ir J. Prigožino pavardė“, – patvirtino Rusijos federalinė oro transporto tarnyba, skelbia „Kommersant“.

Patvirtinta ir tai, kad lėktuvas „Embraer Legacy 600“, kurio serijos numeris buvo RA-02795, priklausė „Wagner“ bendrovei.

J. Prigožino lėktuvo sudužimo vieta

Nepatvirtintais duomenimis, tarp žuvusiųjų taip pat buvo vienas „Wagner“ įkūrėjų Dmitrijus Utkinas, buvęs Rusijos specialiųjų pajėgų karininkas, realiai vadovavęs „Wagner“ koviniams daliniams.

Telegram kanalas „VČK - OGPU“, dažnai publikuojantis ne itin plačiam ratui prieinamą informaciją, pranešė, kad J. Prigožino lėktuvas buvo numuštas dviem raketomis „S-300“.

Taip pat patikslinama, kad tuo metu, kai sprogo orlaivis, skrido dar vienas su J. Prigožinu siejamas lėktuvas, kuris šiuo metu suka ratus aplinkui Maskvą.

Vienas Rusijos karinėms pajėgoms artimų šaltinių, kuris „Telegram“ kanale rašo prisidengęs „Fighterbomber“ slapyvardžiu, pastebėjo, kad J. Prigožino lėktuvas numuštas praėjus dviem mėnesiams nuo „Wagner“ samdinių maišto, kurio metu J. Prigožino vadovaujami samdiniai numušė šešis orlaivius.

Papildyta 20.45. BBC naujienų tarnybos rusų kalba korespondentas Andrejus Zacharovas rašo, kad šiandien J. Prigožinas iš tikrųjų skrido į Rusiją iš Afrikos, o su juo buvo visas „Wagner PMC“ komandos personalas. „Bus stebuklas, jei jis bus kitame lėktuve“, – savo šaltinius cituoja A. Zacharovas.

Papildyta 20.55. Rusijos žiniasklaida: lėktuvo katastrofos vietoje rasti aštuoni kūnai. Kanalas „Baza“ socialiniame tinkle „Telegram“ skelbia, kad visi žuvusieji stipriai apdegę, todėl gali prireikti DNR ekspertizės, kad būtų nustatytos žmonių tapatybės.

Papildyta 21 val. Kaip praneša „Laisvės“ radijas (Radio Svoboda), Rusijos Nepaprastųjų situacijų ministerija kol kas nekomentuoja lėktuvo katastrofos priežasčių. Tačiau pranešama, kad pradėtas tyrimas. Pasak „Laisvės“ radijo, Prigožino struktūros taip pat susilaiko nuo komentarų. Kaip teigia žiniasklaida, Prigožino aplinka negali su juo susisiekti. Patvirtinimo, kad Prigožinas skrido šiuo lėktuvu, šiuo metu taip pat nėra.

Papildyta 21.20 val. Rusijos paskirtos Zaporižės regiono administracijos atstovas Vladimiras Rogovas sakė gavęs patvirtinimą iš „Wagner PMC“ samdinių apie Jevgenijaus Prigožino ir Dmitrijaus Utkino mirtį. „Ką tik kalbėjau su iškiliais „muzikantais“. Jie patvirtina Jevgenijaus Prigožino ir Dmitrijaus Utkino mirtį. Dangaus Karalystė išėjusiems Dievo tarnams Jevgenijui ir Dmitrijui“, – paskelbė V. Rogovas. „Wagner“ būrys dar vadinamas „muzikantais“ arba „orkestru“.

Papildyta 21.50 val. J. Prigožinui priklausiusį lėktuvą „Embraer Legacy 600“ numušė Rusijos gynybos ministerijai priklausanti oro gynybos sistema Tverės srityje, skelbia Ukrainos portalas „Fokus“ (FOCUS.UA) remdamasis „Telegram“ kanalu „Grey Zone“. Pasak portalo „Fokus“, vietiniai gyventojai prieš nukrentant lėktuvui girdėjo du oro gynybos sistemai būdingus driokstelėjimus. Viename iš vaizdo įrašų danguje matomi būdingi kondensaciniai pėdsakai. Tą patvirtina ir liudytojai, praneša „Fokus“.

Papildyta 22 val. „Wagner“ artimi šaltiniai socialiniuose tinkluose skelbia, kad dar prieš kurį laiką buvo sukurtas planas, ką daryti J. Prigožino žūties atveju. Esą parengtas planas jau pradėtas vykdyti nedelsiant. Koks yra šio plano turinys, neskelbiama, tačiau „Wagner“ palaikančiuose „Telegram“ kanaluose jau sklinda kalbos apie kerštą ir antrą „teisingumo žygį į Maskvą“.

Papildyta 22.25 val. Su „Wagner“ tiesiogiai siejamas „Telegram“ kanalas GREY ZONE pasidalijo senu J. Prigožino įrašu, kur jis lanko palaidotus žuvusius samdinius kapinėse, o taip pat paliko akivaizdžiai Kremliui grasinančią žinutę. „Tegu tai tampa pamoka visiems. Eiti reikia iki galo“, – rašoma „Wagner“ kanalo įraše, taip primenant birželio mėnesį įvykusį J. Prigožino maištą, kuris po kelių dienų buvo sustabdytas likus vos keliems šimtams kilometrų iki Maskvos.

Papildyta 22.45 val. Karinę veiklą Baltarusijoje stebinti grupė „Belarusian Hajun“ skelbia, kad, anot pranešimų, Baltarusijos Celio kaime, Asipovičių rajone, sutriko telefono ir interneto ryšys. Būtent šioje vietovėje įrengtose stovyklose po nesėkmingo maišto birželį įsikūrė šimtai „Wagner“ samdinių, persikėlę iš Rusijos į Baltarusiją.

Papildyta 23 val. „Telegram“ kanalas, susijęs su „Wagner“, pranešė, kad Jevgenijus Prigožinas žuvo, paskelbė „Reuters“. „Wagner“ grupės vadovas, Rusijos didvyris, tikras savo Tėvynės patriotas Jevgenijus Viktorovičius Prigožinas mirė dėl Rusijos išdavikų veiksmų“, – rašoma kanale GREY ZONE. Ir priduriama: „Bet net ir pragare jis bus geriausias! Šlovė Rusijai!“

Papildyta 23.10 val. Pilotai, kurie skrido „Wagner“ vadovui Jevgenijui Prigožinui priklausančiu lėktuvu, dispečeriams nepranešė apie jokias problemas prieš lėktuvui sudūžtant, informuoja naujienų portalas „Unian“. Apie tai paskelbė kanalas „Baza“ socialiniame tinkle „Telegram“, remdamasis „šaltiniu, susipažinusiu su situacija“. Tai reiškia, kad kritinė situacija lėktuve klostėsi žaibišku greičiu. Be to, socialiniame tinkle „Telegram“ ėmė plisti nuotrauka, kurioje neva matyti skeveldros lėktuvo fiuzeliaže. Tačiau neaišku, ar šios nuotraukos tikros.

Papildyta 23.20 val. Rusijos aviacijos administracija „Rosaviatsija“ patvirtino, kad sudužusiame „Embraer“ lėktuve buvo Rusijos samdinių vadas Jevgenijus Prigožinas ir „Wagner“ vyriausiasis vadas Dmitrijus Utkinas, praneša „Reuters“.

Papildyta 23.30 val. Privačios karinės bendrovės „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino ir jos karo vado Dmitrijaus Utkino kūnai buvo rasti lėktuvo katastrofos vietoje ir atpažinti, praneša „Unian“. Apie tai, kad katastrofos vietoje J. Prigožino palaikai buvo atpažinti, pranešė Kanalas VČK-OGPU socialiniame tinkle „Telegram“, kuris laikomas artimu Kremliui. „J. Prigožino ir D. Utkino kūnai buvo rasti ir atpažinti. 21 val. 30 min. rasti visų 10 žmonių, skridusių J. Prigožino lėktuvu, palaikai. Pagrindinė oficiali versija – „sprogimas ore“. Į katastrofos vietą išvyko karinio dalinio, kuriame dislokuotos priešlėktuvinės gynybos sistemos, atstovai“, – sakoma „Telegram“ esančioje žinutėje.


Neseniai internete buvo pasirodęs vaizdo įrašas, kuriame J. Prigožinas esą užfiksuotas Afrikoje. Tikslesnė informacija – įrašo vieta ir laikas – nebuvo skelbiami. Įrašo vietos nepriklausomai patikrinti nebuvo galimybės.

„Dirbame. Temperatūra siekia daugiau kaip 50 laipsnių“, – įraše teigė J. Prigožinas. Tada jis pridūrė, kad jo „Wagner“ būrys vykdo žvalgybinius darbus, dar labiau didindamas Rusijos įtaką „kiekviename žemyne“ ir darydamas Afriką „dar laisvesnę“.

Buvęs Kremliaus sąjungininkas J. Prigožinas, kurio vadovaujama grupuotė birželį surengė maištą prieš Rusijos karinę vadovybę, pastaruoju metu ganėtinai retai buvo pastebimas viešumoje. „Wagner“ palaiko didelį karinį buvimą Afrikoje, kur bendradarbiauja su keliomis valstybėmis, įskaitant Malį ir Centrinės Afrikos Respubliką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)