Rusija uždraudė Jehovos liudytojų judėjimą 2017 metais, pripažinusi jį ekstremistine organizacija.

Sergejus Klimovas buvo nuteistas už tai, kad organizavo „ekstremistinės organizacijos“ veiklą, nurodė Olga Ševcova, vakarų Sibire esančio Tomsko miesto teismo atstovė.

„Nuosprendis buvo paskelbtas šiandien“, – patvirtino ji naujienų agentūrai AFP.

Tai griežčiausia bausmė, kurią Rusijos teismas yra kada nors paskelbęs šio religinio judėjimo nariui rusui.

Byloje, išprovokavusioje pasmerkimą visame pasaulyje, danų Jehovos liudytojas Dennisas Christensenas vasarį buvo nuteistas kalėti Rusijos kalėjime šešerius metus už „ekstremizmą“.

Rugsėjo mėnesį vakarinio Saratovo miesto teismas šešiems Jehovos liudytojams skyrė nuo dvejų iki pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmes.

S. Klimovui, kuris buvo sulaikytas nuo praėjusių metų birželio, po paleidimo bus taikomi suvaržymai, įskaitant metus galiosiantį draudimą išvykti iš Tomsko. Tokios priemonės primena elgesį su politiniais kaliniais Sovietų Sąjungoje.

Europos Jehovos liudytojų asociacijos atstovas Jaroslavas Sivulskis sakė, kad šio religinio judėjimo narius pribloškė „bausmės žiaurumas“.

„Žmogus baudžiamas už Biblijos skaitymą, tarsi būtų ką nors nužudęs, – AFP sakė J. Sivulskis. – Tai neįtikima.“

Jis situaciją lygino su Sovietų Sąjunga ir sakė, kad jo tėvas – taip pat Jehovos liudytojas – sovietų laikais buvo įkalintas septyneriems metams.

„Palaužti, ko negali kontroliuoti“

S. Klimovo advokatas Arturas Leontjevas sakė, kad gynyba teiks apeliaciją, ir smerkė bausmės griežtumą.

„Jie nori parodyti, kad gali palaužti bet ką, ko negali kontroliuoti“, – AFP sakė jis.

Maskva vykdo susidorojimą su religine organizacija, nors Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad jos nariai neturėtų būti laikomi teroristais.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį sakė, kad teismo sprendimas atitinka dabartinius įstatymus dėl „šių sektų“, ir pridūrė, kad kol kas įstatymų keisti neplanuojama.

Jungtinėse Valstijose XIX amžiuje užgimęs judėjimas dažnai susiduria su problemomis dėl mėginimų atversti žmones į savo tikėjimą ir atsisakymo gerbti valstybinius simbolius, tokius kaip vėliavos.

Rusijoje, kurioje dominuoja krikščionių ortodoksų tikėjimas, yra maždaug 175 tūkst. Jehovos liudytojų.

Nuosprendis S. Klimovui sukėlė nerimą Rusijos opozicijos sluoksniuose.

„Jie paprasčiausiai užrakina žmones dėl tikėjimo Dievu, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas. – Seniai sakau, kad Kremliuje pilna velnio garbintojų.“

Populiarus tinklaraštininkas „StalinGulag“ sakė: „Rusijos Ortodoksų Bažnyčia atsikrato konkurencijos.“