Tai trečiadienį pranešė „Ukrinform“, remdamasi leidiniu „Važlivi istorii“.

2022 metų pabaigoje Rusijos vaikų teisių kontrolierė Marija Lvova-Belova pareiškė, kad 380 iš Ukrainos teritorijų išvežtų vaikų apgyvendinti rusų šeimose. Nuo to laiko valdininkė ne kartą minėjo tą patį skaičių.

Tačiau 2022 metų Rostovo srities vyriausybės veiklos ataskaitoje rašoma, kad 1148 vaikams, atvykusiems „be teisėtų atstovų iš Donbaso ir Ukrainos teritorijų“, buvo skirta „laikinoji globa“.

Iš formuluotės neaišku, kokį statusą turi šie vaikai, kiek jų globoja artimieji, kiek yra našlaičių. Taip pat nežinoma, ar jie visi liko rusų šeimose, nes laikinasis globėjas skiriamas laikotarpiui nuo šešių mėnesių iki aštuonių mėnesių. Jei per tą laiką jis neįformina nuolatinės globos, jo įgaliojimai nutrūksta.

Greičiausiai ne visi iš 1148 vaikų liko Rostovo srityje, nes Rusijos švietimo ministerijos pranešime teigiama, kad 2022 metais šiame regione laikinoji globa buvo skirta tik 534 vaikams. Tai perpus mažiau, nei teigė Rostovo srities valdžia. Greičiausiai likę vaikai išvyko į kitus regionus.

Leidinys pažymi, kad sunku atsekti kiekvieno vaiko likimą, kai jų daugiau kaip tūkstantis, tačiau, atvirų šaltinių duomenimis, 23-uose Rusijos regionuose nustatyta 290 vaikų iš Ukrainos.

Kaip jau buvo pranešta, kovo 17 d. Tarptautinis Baudžiamasis Teismas išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir vaikų teisių kontrolierės Marijos Lvovos-Belovos arešto orderius. Jie įtariami karo nusikaltimais – neteisėtu vaikų deportavimu iš okupuotos Ukrainos teritorijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją