Priminsime, kad ji truks nuo vasario 5 iki 23 dienos. Nuo kovo 7 iki 16 dienos čia vyks Parolimpinės žaidynės. Taigi, ypatingas saugumo režimas Sočyje galios iki kovo 21 dienos, skelbia newsru.com.

Jau dabar, likus mėnesiui iki varžybų pradžios, pradeda budėti visi Nepaprastųjų situacijų ministerijos padaliniai, kurie užtikrins Olimpiados dalyvių ir svečių saugumą.

„Bus uždaryti visi objektai, veiks kosminio monitoringo sistema. Visi žiemos Olimpiados saugumo klausimai sprendžiami aukščiausiame pasauliniame lygmenyje“, - pareiškė ministras Vladimiras Pučkovas.

Nuo sausio 7 dienos įsigalioja prezidento Vladimiro Putino įsakas, leidžiantis Sočio valdžiai reguliuoti visus renginius, nesusijusius su Olimpinėmis ir Parolimpinėmis žaidynėmis.

Šiame įsake, be kita ko, teigiama, kad „susirinkimai, mitingai, demonstracijos, eitynės ir piketai nuo 2014 metų sausio 7 iki kovo 21 dienos gali būti rengiami viešų renginių vietose ar judėjimo maršrutais, kai dalyvių skaičių ir laiko intervalą nustato miesto kurorto Sočio municipalinė administracija, suderindama tai su atitinkama Rusijos Federacijos Vidaus reikalų ministerijos teritorine institucija bei atitinkama teritorine saugumo institucija“.

Kaip buvo pranešta, jau po Naujųjų V. Putinas savo įsaką dėl saugumo priemonių sustiprinimo Sočyje „olimpiniu“ laikotarpiu pataisė – jis formaliai leido rengti susirinkimus, mitingus ir demonstracijas, tačiau tik suderinus juos su vietos valdžia, Vidaus reikalų ministerija ir Federaline saugumo tarnyba.

Kremliuje vėliau buvo patvirtinta, kad mitinguoti bus leidžiama tik specialiai paruoštose aikštėse.

Prezidento įsakas numato, jog bus suformuota draudžiama zona, į kurią patekti be tarnybinės ar gamybinės būtinybės bus neįmanoma.

Draudžiamos zonos ribos aiškiai apibrėžtos – dalis jos teritorijos eina Karačajų Čerkesijos siena ir pasiekia Rusijos sieną su Abchazija.

Taip pat bus suformuotos kontroliuojamos zonos, į kurias patekti bus galima tik po policijos apžiūros. Patekimą į Sočį kontroliuos daugiau nei 30 tūkstančių teisėsaugos institucijų ir vidaus pajėgų darbuotojų.

Nuo antradienio Sočyje įsigalioja ypatingos eismo taisyklės. Norintiems pasiekti Olimpinių žaidynių sostinę asmeniniu transportu, automobilius teks palikti tam tikrose automobilių stovėjimo aikštelėse. Automobiliai iš kitų miestų į Sočį patekti negalės. „Vesti“ praneša, kad visos šios automobilių stovėjimo aikštelės yra ne mažiau kaip už šimto kilometrų nuo Sočio centro. Į miestą įvažiuoti galės tik Olimpiados akreditacijas turintis transportas, specialiai jam atsirado pažymėtos eismo juostos. Paprastam transportui tokiais keliais važiuoti uždrausta.

Už laikinų taisyklių pažeidimus gresia didelės baudos.

„Už įvažiavimą, judėjimą ir sustojimą olimpinėje juostoje bus skiriama 5 tūkstančių rublių bauda. Taip pat įvedama nauja 3 tūkstančius rublių siekianti bauda nuimant valstybinius registracijos numerius, jeigu mašina neregistruota Sočio miesto teritorijoje“, - sakė kelių eismo saugumo inspektorius Ruslanas Vasiljevas.

Municipaliniam transportui taip pat teks pasispausti ir duoti kelią olimpiniam transportui. Kai kurie miesto eismo tinklo maršrutai Olimpiados laikotarpiu pasikeis. Sočio gyventojų prašoma per Olimpiadą nevažinėti asmeniniais automobiliai ir naudotis miesto autobusais, skelbia RIA „Novosti“.

Sugriežtinus saugumo priemones dauguma Sočio gyventojų išreiškė nuogąstavimus dėl žmogaus teisių pažeidimo, tvirtindami, jog mieste faktiškai įvesta nepaprastoji padėtis.

Be to, po prieš pat Naujuosius Volgograde įvykdytų teroro išpuolių vis labiau baiminamasi dėl Rusijos sugebėjimo užtikrinti žiemos Olimpinių žaidynių saugumą. Daugelis prisimena, kad prieš pusę metų Šiaurės Kaukazo grupuotės lyderis Doku Umarovas paragino savo šalininkus sužlugdyti Olimpines žaidynes Sočyje.

Sočyje ėmė veikti Olimpinis žiniasklaidos centras

Sausio 7-osios ryte radėjo dirbti pagrindinis žiemos Olimpinių žaidynių žiniasklaidos centras. Jis yra šalia Olimpinio parko ir užima daugiau nei 158 tūkstančių kvadratinių metrų protą, perduoda RIA „Novosti“.

Nuo sausio 23 dienos šis žiniasklaidos centras veiks visą parą. Jame galės dirbti apie 6,5 tūkstančio žurnalistų.

Žiniasklaidos centro statyba pradėta 2010 metais, pastatas statytas taikant vandenį ir energiją tausojančias technologijas. Patalpos, kuriose darbuosis televizijos, radijo, laikraščių, žurnalų ir informacijos agentūrų žurnalistai, įrengtos antrame žiniasklaidos centro aukšte.

Pirmajame aukšte įsikūrę maitinimo punktai, įvairūs paslaugų ir tarnybiniai centrai, o viršutinis aukštas atiduotas techniniam personalui. Be to, šiame komplekse veiks ir žiniasklaidos atstovams skirtas viešbutis.