36 metų P. Verzilovas buvo nuteistas „už akių“, nes Rusijoje negyvena nuo 2020 m., pranešė jo įkurta opozicijos naujienų svetainė „MediaZona“.

Teismas sakė, kad P. Verzilovo įrašai socialinėje žiniasklaidoje apie Rusijos įvykdytus žiaurumus Ukrainos Bučos mieste yra „melaginga informacija“, o tai pagal įstatymus, nukreiptus prieš disidentus ir Maskvos priimtus pirmosiomis Ukrainos užpuolimo dienomis, yra nusikalstama veika. Pernai puolimą Ukrainoje pradėjusi Rusija nuo tada nuteisė dešimtis žymių kritikų kalėti daugelį metų.

P. Verzilovas Rusijos žiniasklaidai sakė, kad karo pradžioje nuvyko į Ukrainą filmuoti dokumentinio filmo, o dabar kovoja išvien su Ukrainos pajėgomis.

Byla grindžiama P. Verzilovo socialiniuose tinkluose paskelbtais vaizdo įrašais, kuriuose matyti į maišus sudėti Bučoje nužudyti civiliai, Rusijos kareivių žiaurumai prilyginti Adolfo Hitlerio ir Josifo Stalino nusikaltimams.

Pernai kovą po mėnesį trukusios Rusijos pajėgų okupacijos Bučą išlaisvinusios Ukrainos pajėgos aptiko daugiau nei 450 nužudytų žmonių kūnų. Ukraina ir Didžiojo septyneto (G7) šalių grupė Rusijos veiksmus netoli Kyjivo esančioje Bučoje pavadino „žudynėmis“. Praėjusį gruodį Jungtinės Tautos (JT) paskelbė, kad Rusijos kareiviai šiame mieste nužudė mažiausiai 73 civilius, 57 jų „buvo nužudyti be jokių svarstymų“. JT pranešė, kad vis dar tiria daugiau nei 100 kitų nužudymų, juos įvykdžiusios įtariamos Rusijos pajėgos.

Maskva visą laiką neigia kaltinimus ir melagingai tvirtina, kad dešimčių negyvų civilių vaizdai buvo surežisuoti.

Muzikos grupė „Pussy Riot“ išgarsėjo 2012 m., kai trys jos narės buvo suimtos dėl kaltinimų chuliganizmu, surengusios protestą stačiatikių bažnyčioje Maskvos centre.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją