„Palaikome su Turkija nedidelio masto karinį- techninį bendradarbiavimą, kalbėti apie rimtus projektus neteko. Buvo vykdomas abipusis apsikeitimas komplektavimo detalėmis“, - informavo V. Kožinas patikslindamas, kad šie projektai bus sustabdyti.

Lapkričio 28 d. V. Putinas pasirašė įsaką dėl Rusijos nacionalinio saugumo užtikrinimo priemonių ir Rusijos piliečių apsaugojimo nuo nusikalstamų bei kitų neteisėtų veiksmų ir specialiųjų ekonominių priemonių panaudojimo Turkijos atžvilgiu, rašo newsru.com. Šiuo dokumentu nurodoma apriboti tam tikro tipo prekių įvežimą iš Turkijos į Rusiją. Be to, ribojama Turkijos organizacijų veikla Rusijoje.

V. Putino pasirašytame įsake nurodoma drausti darbdaviams nuo 2016 m. sausio 1 d. įdarbinti Turkijos piliečius. Be to, nuo 2016 m. sausio 1 d. Turkijai naikinamas bevizis režimas. Rusijos turizmo operatoriams nurodoma susilaikyti nuo darbo Turkijos kryptimi, o taip pat įvedamas draudimas iš Rusijos į Turkiją vykdyti užsakomuosius skrydžius. Rusijos vyriausybei nurodyta stiprinti Turkijos vežėjų veiklos Rusijoje kontrolę. Taip pat bus stiprinamas uostų kontroliavimas ir transporto saugumo jūrų uostose akvatorijų Azovo ir Juodosios jūrų baseine užtikrinimas.

Griežtų priemonių imtasi po to, kai lapkričio 24 d. Turkijos karinės oro pajėgos numušė rusų bombonešį „Su-24“. Turkijos kariškiai nurodė, kad minimą bombonešį Su-24 numušė du jų naikintuvai F-16, kai bombonešis antradienį per 5 minutes 10 kartų pažeidė Turkijos oro erdvę. Abu rusų lėktuvo pilotai katapultavosi, tačiau juos ore apšaudė sukilėliai. Papulkininkis Olegas Peškovas žuvo. Vykdant paieškos operaciją žuvo jūrų pėstininkas Aleksandras Pozyničius. „Su-24“ šturmanas Konstantinas Murachtinas sėkmingai evakuotas į rusų bazę.

Rusijos gynybos ministerija savo ruožtu tikina, kad lėktuvas skrido Sirijos oro erdvėje ir Turkijos oro erdvės nepažeidė.

DELFI primena, kad šeštadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad apgailestauja dėl incidento, kai Sirijos ir Turkijos pasienyje buvo numuštas Rusijos bombonešis

Tuo pačiu jis gynė Turkijos pilotų veiksmus, kurie paleido raketas. Anksčiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareikalavo viešo Turkijos atsiprašymo, tačiau R. Erdoganas atsisakė tą padaryti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (270)