Pirmadienį pranešta, kad šį mėnesį Rusijos karinės pajėgos šalia Juodosios jūros regione esančio Krymo pusiasalio atliks balistinių raketų „Iskander“ bandymus. Šie bandymai, kurie bus vykdomi daugelio Rytų Europos šalių kaimynystėje, jau nekalbant apie tai, kad tai bus daroma Ukrainos pašonėje, ir toliau didina įtampą tarp JAV, NATO ir Rusijos, rašo „International Business Times“. Įtampa pradėjo augti po to, kai prieš 16 mėnesių Maskva nusprendė užimti Krymą ir įsitraukti į konfliktą Rytų Ukrainoje.

„Krasnodaro srities teritorijoje dislokuojamas Pietų karinės apygardos raketų dalinys pradėjo ruoštis mokymams ir taktinių „Iskander-M“ raketų sistemų bandymams, kurie bus pradėti liepos mėn. pabaigoje Astrachanės srityje“, - praneša naujienų agentūra ITAR-TASS. Krasnodaro ir Astrachanės sritys yra pietinėje Rusijoje, į Rytus nuo Juodosios jūros ir Krymo.

Pastarieji Rusijos Kaliningrado srityje Baltijos jūroje ir NATO Jungtinėje Karalystėje (JK) surengti branduolinius užtaisus gabenti galinčių raketų bandymai tapo Maskvos ir Vašingtono vienas kitam skirtais pavojaus signalais, reiškiančiais, kad abi šios galios gali į Europos teritoriją grąžinti branduolinį ginklą. Jei JAV ar Rusija šį žingsnį žengtų, būtų pažeisti Šaltojo karo susitarimai, pasirašyti 1991 m., kai griuvo Sovietų Sąjunga.

Diskusijoje dėl galimo JAV branduolinių ginklų dislokavimo JK, britų užsienio reikalų sekretorius Phillipas Hammondas pareiškė, kad Vakarų jėgos siunčia aiškų signalą Rusijai, kad neleis jai peržengti raudonos linijos, o sprendimas tokiu atveju būtų priimamas kartu.

Jau anksčiau šį mėnesį Rusija pradėjo derybas dėl savo nedidelės sąjungininkės Armėnijos aprūpinimo šio tipo raketomis, tikėdamasi iš buvusių sovietinių respublikų ištikimybės padidėjusio Rusijos karinio dalyvavimo buvusiose sovietinėse respublikose kontekste.