Apie tai pranešė BBC.

V. Putinas sutiko su Federalinės saugumo tarnybos (FST) vadovo Aleksandro Bortnikovo rekomendacijomis, kuriose jis kalbėjo apie būtinybę pristabdyti Rusijos oro linijų bendrovių skrydžius į Egiptą iki tol, kol nebus nustatytos lėktuvo „A321“ katastrofos priežastys virš Sinajaus pusiasalio.

Apie tai jis pareiškė kalbėdamas Nacionalinio antiteroristinio komiteto neeilinio posėdžio atidaryme, informuoja rbc.ru.

„Kol nebus nustatytos tikros įvykio priežastys, manau, būtų tikslinga pristabdyti rusų aviacijos skrydžius į Egiptą. Tai, pirmiausia, pasakytina apie turistinius kanalus“, – sakė jis.

Anot FST vadovo, aviakatastrofos priežasčių tyrimas turėtų vykti kuo kruopščiau ir trukti tiek, kiek reikia.

„Mums būtini absoliučiai objektyvūs ir patvirtinantys duomenys apie lėktuvo katastrofos priežastis“, – pabrėžė jis.

Aleksandras Bortnikovas

„Vyriausybė turi sukurti mechanizmą, kaip realizuoti Nacionalinio antiteroristinio komiteto rekomendacijas pristabdyti aviabendravimą su Egiptu, kol nebus išaiškintos „A321“ katastrofos priežastys ir užtikrintas Rusijos piliečių grąžinimas į tėvynę“, – V. Putiną citavo jo atstovas Dmitrijus Peskovas.

Lėktuvų iš Rusijos skrydžių į Egiptą sustabdymas tiesiogiai susijęs su visais reisais, įskaitant ir į Kairą, žurnalistams pareiškė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, skelbia rbc.ru.

„Tai susiję su visais reisais į Egiptą“, – pareiškė D. Peskovas, atsakydamas į klausimą, ar Rusijos lėktuvų skrydžių į Egiptą draudimas galioja tik kurortų zonai, ar visai šaliai.

Rusijos prezidento atstovas taip pat pridūrė, kad sprendimas susijęs ir su skrydžiais iš Rusijos į Kairą.

Egipte yra 45 tūkst. rusų

Skelbiama, kad „Rosturizm“ bus įkurtas specialus štabas, kuris bus atsakingas už visus klausimus, susijusius su 45 tūkst. rusų pargabenimu iš Egipto, kur jie šiuo metu atostogauja, skelbia Rusijos naujienų agentūra ITAR-TASS.

„Siekiant įgyvendinti minėtąjį pasiūlymą (nutraukti Rusijos lėktuvų skrydžius į Egiptą), „Rosturizm“ bus steigiamas specialus štabas, kuris organizuos rusų turistų, kurie poilsiauja Egipto teritorijoje, grąžinimą namo“, – sakė „Rosturizm“ vadovas Olegas Safonovas.

Anot O. Safonovo, šiuo metu Egipte yra 45 tūkst. rusų.

DELFI primena, kad dar ketvirtadienį Kremlius atmetė bet kokias „spekuliacijas“ apie Rusijos keleivinio lėktuvo katastrofos Sinajaus pusiasalyje priežastis, kai Didžioji Britanija ir JAV pareiškė, kad tas laineris galėjo būti susprogdintas.

„Kokias nors šio įvykio priežasčių versijas gali kelti tik tyrimas. Iš tyrėjų kol kas jokių pareiškimų negirdėjome“, – žurnalistams sakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas ir pridūrė, kad „bet kokie kiti panašūs pranešimai yra, tarkime, nepatikrinta informacija arba kažkokios spekuliacijos“.

D.Peskovas taip pat išreiškė viltį, kad visos suinteresuotos šalys, turinčios kokios nors informacijos apie lėktuvo „Airbus A-321“ sudužimo Egipte priežastis, pateiks tuos duomenis tyrėjams.

„Jeigu esama kokių nors rimtesnių duomenų, mes, be abejo, tikimės, kad visi tų duomenų valdytojai pateiks juos tyrėjams“, – pabrėžė Kremliaus atstovas.

Tuo metu vienas aukšto rango Rusijos įstatymų leidėjas ketvirtadienį pareiškė, kad Britanijos sprendimas sustabdyti skrydžius į Egipto Raudonosios jūros kurortą Šarm aš Šeichą yra motyvuotas Londono priešinimosi Rusijos veiksmams Sirijoje, paskelbė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Yra geopolitinis priešinimasis Rusijos veiksmams Sirijoje“, – sakė Rusijos parlamento aukštųjų rūmų – Federacijos Tarybos – įtakingas narys Konstantinas Kosačiovas, kai buvo paklaustas apie Britanijos sprendimą.

Britanijos žiniasklaida: žvalgybos duomenys apie Rusijos lėktuvo katastrofą Egipte pagrindžia sprogdinimo versiją

JAV ir Britanijos žvalgybos agentūrų perimta informacija pagrindžia prielaidą, kad Rusijos keleivinis lėktuvas, praeitą savaitgalį sudužęs Egipte, galėjo būti susprogdintas, penktadienį pranešė Jungtinės Karalystės žiniasklaida.

Dienraštis „The Times“ nurodė, kad ta informacija buvo surinkta per JAV ir Britanijos bendrą žvalgybos operaciją, per kurią „naudojant palydovus buvo sekami elektroniniai ryšiai“ tarp džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų Sirijoje ir Egipte. Laikraštis savo informacijos šaltinio neįvardijo.

„Tų žinučių tonas ir turinys įtikino analitikus, kad bombą į lėktuvą įnešė keleivis arba oro uosto antžeminių tarnybų narys“, – rašo „The Times“, kuriam pastaruoju metu buvo suteikta reta galimybė bendradarbiauti su Britanijos žvalgybos agentūra GCHQ.

Vis dėlto Britanijos premjero Davido Camerono atstovė atsisakė komentuoti tą pranešimą, sakydama, kad „mes nesileisime į žvalgybos reikalų detales“.

Britanija laikinai sustabdė skrydžius iš Raudonosios jūros kurorto Šarm aš Šeicho, kur šiuo metu atostogauja apie 20 tūkst. Jungtinės Karalystės piliečių, ir į jį, remdamasi naujausia žvalgybos informacija.

Kaip rašo dienraštis „The Daily Telegraph“, ta „gyvybiškai svarbi informacija“ paaiškėjo, kai Britanijos ir JAV žvalgybos tarnybos „pranešė apie žinomų fanatikų kontaktus tame regione“.

„Britanijos šnipai perėmė žinučių, kurios rodo, kad ISIL ekstremistais suplanavo didelę teroro ataką tame regione, – pažymėjo laikraštis, irgi neįvardydamas savo šaltinių. – Jų sekimas atskleidė „pašnekesius“ likus kelioms dienoms iki katastrofos apie artimiausiu laiku turinčią įvykti ataką.“

Tuo tarpu reportažus saugumo temomis kuriantis nacionalinio transliuotojo BBC korespondentas Frankas Gardneris nurodė, jog Britanijos saugumo tarnybos įtaria, kad kažkoks asmuo padėjo sprogstamąjį užtaisą Rusijos lėktuvo bagažo skyriuje prieš laineriui pakylant.