Pastaraisiais metais Maskva liaupsina vystomą arsenalą, besitikėdama, kad jis suteiks jai pranašumą potencialiose ginklavimosi varžybose su Jungtinėmis Valstijomis, augant įtampai su Vakarais.

Hipergarsiniai ginklai pajėgūs skrieti daugiau nei penkis kartus greičiau už garsą ir manevruoti skrydžio metu, todėl juos daug sunkiau susekti ir numušti nei tradicines raketas.

Pirmadienį rusų kariuomenė pranešė, kad iš atominio povandeninio laivo „Severodvinsk“ buvo paleista raketa „Cirkon“, pataikiusi į taikinį Barenco jūroje Rusijos Arktyje.

„Raketos skrydis atitiko nurodytus parametrus, ji pataikė į sąlyginį taikinį. Bandomasis raketos „Cirkon“ paleidimas iš atominio povandeninio laivo buvo pripažintas sėkmingu“, – pareiškė Rusijos gynybos ministerija.

Ministerija taip pat paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti naktinį dangų nušviečiančios raketos.

Rusija išbandė hipergarsinę sparnuotąją raketą „Cirkon“

Pastaraisiais metais jau buvo atlikti keli „Cirkon“ bandymai; per vieną iš jų raketa buvo paleista iš fregatos „Admiral Gorškov“.

2018 metais sakydamas metinę kalbą V. Putinas pristatė naujus hipergarsinius ginklus, įskaitant „Cirkon“. Prezidentas tuomet teigė, kad ši raketa gali nuskrieti 1 tūkst. km ir smogti taikiniams jūroje ir sausumoje.

Panašu, kad „Cirkon“ netrukus papildys Rusijos arsenalą; jame jau yra nuo 2019 metų eksploatuojamos hipergarsinės raketos „Avangard“, taip pat iš oro paleidžiamos raketos „Kinžal“.

„Cirkon“ išbandyta praėjus savaitei po to, kai Šiaurės Korėja pranešė išbandžiusi naują hipergarsinį ginklą ir tapo dar viena šalimi, prisijungusia prie hipergarsinių ginklavimosi varžybų.

Ekspertai sutinka, kad Rusija, bent jau kol kas, turi pranašumą vystant šias technologijas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)