„Sirijos arabų armija iš Rusijos gavo antrą modernių naikintuvų MiG-29 partiją“, – antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė ambasada.

Pažymima, kad orlaiviai buvo pristatyti kaip karinio ir techninio bendradarbiavimo dalis, o Sirijos lakūnai jau pradėjo jais skraidyti.

Gegužės 30 dieną apie Rusijos „MiG-29“ partijos pristatymą Damaskui pranešė Sirijos valstybinė agentūra SANA. Pasak jos šaltinio, naikintuvai buvo perduoti Rusijos Hmeimimo oro pajėgų bazėje.

9-ojo dešimtmečio pradžioje sukurtas MiG-29 yra lengvasis naikintuvas, naudojamas Rusijos ir daugelio kitų šalių ginkluotųjų pajėgų. MiG-29 laikomas vienu iš penkių perkamiausių naikintuvų pasaulyje – iš viso eksportuota daugiau nei 800 tokių lėktuvų.

Rusija, svarbi Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo šalininkė, karinę operaciją šioje šalyje vykdo nuo 2015 metų rugsėjo.

Rusiją, kuri teikė Sirijos prezidentui Basharui al Assadui ir šalies vyriausybei paramą kariniais lėktuvais, Vakarų valstybės, JT tyrėjai ir žmogaus teisių gynimo grupės kaltina dėl civilių gyventojų bombardavimo ir dėl galimų karo nusikaltimų per devynerius metus trunkantį pilietinį karą Sirijoje, rašo rferl.org.

Gegužės pabaigoje Amerika apkaltino Maskvą nusiuntus į Libiją karinių oro lėktuvų į paramą samdomiems kariams iš Rusijos, padedantiems vietos sukilėliams kariauti su Šiaurės Afrikos valstybės tarptautiniu lygiu pripažįstama šalies vyriausybe.

Amerikos kariuomenės vadų teigimu, per Siriją į Libiją buvo nuskraidinti 14 naikintuvų „MiG-29“ ir karinių lėktuvų „Su-24“. Chmeimo karinėje bazėje juos perdažė, kad nebūtų atpažįstami.

Privačios karinės Vagnerio grupės, manoma, susijusios su Kremliumi, samdiniai padeda Libijos vado Khalifos Haftaro suformuotai Libijos nacionalinei kariuomenei šalies rytinėje dalyje kovoti su sostinėje Tripolyje esančia Libijos nacionalinės santarvės vyriausybe (angl. GNA – Government of National Accord).

Birželio pradžioje JT pranešė, kad samdomų rusų karių yra nuo 800 iki 1200.

Maskva neigia, kad Rusija susijusi su Vagnerio grupės karių siuntimu, neigia ir siuntusi karinių lėktuvų į Libiją.

Libijos kariuomenė irgi neigė sąsajas su lėktuvais, tiesa, teigė, kad atnaujino kelis senus lėktuvus ir ruošiasi naujai oro kampanijai.

Bet birželio 3 d. šaltinis iš Libijos kariuomenės teigė „Reuters“, kad kariniai lėktuvai įstrigo netoli Garjano, į pietus nuo Tripolio.

Nuo tada, kai 2011 m. NATO remiamo sukilimo metu buvo nužudytas ilgametis Libijos diktatorius Muammaras Qaddafis, Libijoje vyksta pilietinis karas.

Į konfliktą įsitraukė daugelis valstybių. Kh. Haftarą remia Rusija, Prancūzija, Egiptas, Jordanija ir Jungtiniai Arabų Emyratai.

Turkija, kuri sausį nugabeno į Libiją karių, bepiločių ir Sirijos sukilėlių, remia vyriausybę Tripolyje, kaip ir Kataras su Italija.