„Teroristinio akto tikimybė, žinoma, išlieka tarp to, kas įvyko, priežasčių, - per interviu „Rossiskaja gazeta“, kuris pasirodys lapkričio 11 dieną, teigė D. Medvedevas.

Kiek anksčiau laikraštis „Kommersant“ rašė, kad teroristinio akto versiją oficialiai bus galima patvirtinti tik po laboratorinės triukšmo, kuris girdisi pokalbių įrašymo prietaisų medžiagoje, ekspertizės. Jokių formalių priežasčių kelti bylą dėl teroristinio akto kol kas nėra.

Prielaidą, kad laineris buvo susprogdintas, palaikė ir kelios kitos šalys: Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas pirmadienį sakė, kad „labiau tikėtina negu ne“, jog lėktuvą sunaikino „viduje padėtas sprogstamasis užtaisas“.

Izraelis, kurio žvalgyba aktyviai veikia kaimyniniame Sinajaus pusiasalyje, kur Rusijos „Airbus“ sudužo pakeliui iš Egipto kurorto Šarm aš Šeicho į Sankt Peterbirgą, pirmadienį irgi prisidėjo prie šio choro.

„Yra didelė tikimybė, jog tai buvo ataka“, – gynybos ministras Moshe Yaalonas pirmadienį sakė Izraelio žurnalistams.

Tuo tarpu bendrovės „Airbus“ vadovas Fabrice'as Bregier pareiškė, kad iki šiol sudužusio A-321 liekanose neaptikta jokių techninio gedimo požymių.

„Galiu pasakyti, kad kol kas tai, ką gavome iš tyrėjų, negalėjo sukelti jokio veiksmo, techninio veiksmo, sietino su mumis (mūsų firma, lėktuvo eksploatavimu), su A-321 laivynu, – pabrėžė jis. – Tačiau turime laukti tyrimo išvadų.“

Tyrimui artimi šaltiniai sakė AFP, kad dalyvaujantys ekspertai, išskyrus egiptiečius, „tvirtai linksta“ prie prielaidos, jog laineryje buvo bomba.

Tuo tarpu Egiptas stengėsi nesureikšminti didėjančių tarptautinių nuogąstavimų, kad Rusijos laineris buvo susprogdintas. Užsienio reikalų ministras Samehas Shoukry tikino, kad dar per anksti skelbti kokias nors „hipotezes“.

Rusijos skrydžių bendrovės „Kogalymavia“ lėktuvas A321, skridęs iš Šarm aš Šeicho į Sankt Peterburgą, sudužo spalio 31 dieną. Lėktuvu skrido 217 keleivių ir septyni ekipažo nariai – visi žmonės žuvo.

DELFI primena, kad pirmadienį Didžiosios Britanijos žiniasklaida paskelbė įtariamo Rusijos lėktuvo „А321“ sprogimo organizatoriaus vardą.

Laikraštis „The Sunday Times“ tvirtina, kad išpuolį organizavo Sinajaus pusiasalyje veikiantis „Islamo valstybės“ sparnas „Wilayat Sinai“ ir jo vadovas Abu Osama al-Masri. Jis anksčiau prekiavo drabužiais, paskui pasitraukė į pogrindį.

Laikraštis tvirtina, kad Didžiosios Britanijos valdžia ne tik patvirtino A. O. al-Masri kaip įtariamąjį, bet ir pažadėjo Egipto ar Rusijos jėgos struktūroms padėti jį sugauti ar likviduoti. Tai gali pareikalauti įtraukti į šią operaciją Didžiosios Britanijos specialiosios paskirties „SAS“ karius.

Praeitą savaitę Egipto specialiosios tarnybos pradėjo analizuoti Šarm aš Šeicho oro uosto stebėjimo kamerų įrašus, darytus lėktuvo A321 pakilimo dieną. Pagrindinis pareigūnų tikslas – nustatyti, ar į lėktuvą buvo patekę įtartinų asmenų. Jie taip pat renka duomenis apie visus, kurie prieš pakilimą buvo lėktuvo viduje. Skelbiama, kad atliekama detali analizė degalų, kurie buvo naudojami lėktuve, apklausti ir maistą tiekiančios bendrovės atstovai.

Savaitgalį Egipto pareigūnai pareiškė: tikimybė, kad Rusijos lėktuve „Airbus А321“, nukritusiame Sinajaus pusiasalyje, sprogo bomba, siekia net 90 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (549)