Australijos vyriausybės atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad Rusijos Federacija nusprendė Aukštajame teisme „užginčyti teisės akto galiojimą“.

Tačiau penktadienį Kanberos ir Kremliaus priešpriešą didino paslaptingas akiniuotas Rusijos diplomatas, rūkantis cigaretes ir vilkintis sportines kelnes bei pūkinę striukę, nepaisantis Australijos pastangų išprašyti jį iš statybvietės prie parlamento.

Australija neleido Rusijai statyti naujos ambasados žemės sklype netoli parlamento rūmų, kai žvalgybos pareigūnai įspėjo, jog Maskva naudosis šia vieta kaip įstatymų leidėjų šnipinėjimo baze. Dabar susigrąžinti žemę Australijai trukdo šis Rusijos diplomatas, įsitaisęs laikinoje pašiūrėje tarp piktžolių ir statybinių medžiagų.

Šaltiniai vyriausybėje patvirtino, kad jį saugo diplomato neliečiamybė, bet naujienų agentūrai AFP nepavyko aptikti oficialiame Rusijos atstovų Australijoje sąraše jokio jį atitinkančio asmens.

Vietą stebi Australijos policija, bet vyriausybė neskuba jo suimti, o tai gali paskatinti Maskvą dar labiau paaštrinti ir taip sudėtingą diplomatinę situaciją. Ministras pirmininkas Anthony Albanese'as penktadienį apibūdino diplomatą, nufilmuotą išėjusį iš namelio surūkyti cigaretės, kaip „kažkokį vyruką, stovintį šaltyje tarp žolių Kanberoje“.

Rusija įsigijo iš Australijos vyriausybės žemės nuomos teises 2008 m., o 2011-aisiais gavo leidimą statyti naują ambasadą. Praėjusią savaitę Australijos vyriausybė paskelbė nutraukianti nuomos sutartį.

A. Albanese žurnalistams sakė, kad vyriausybė gavo labai aiškų patarimą dėl saugumo pavojaus, kurį kelia Rusijos buvimas taip arti parlamento rūmų. „Skubiai imamės veiksmų, kad išnuomotoje vietoje nebūtų vykdoma oficiali diplomatinė veikla“, - sakė Australijos premjeras.

Praėjusią savaitę vienas Rusijos diplomatas naujienų agentūrai AFP sakė, kad ambasada konsultuojasi su teisininkais, o Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas apkaltino Australiją „rusofobine isterija“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją