„Mes esame pasiruošę praktiniam bendradarbiavimui su tomis šalimis, kurios priklauso koalicijai, ir esame pasiruošę su jomis kurti tokias koordinavimo formas, kurios, žinoma, gerbtų Sirijos suverenitetą ir Sirijos vadovybės prerogatyvas“, – sakė S. Lavrovas interviu Rusijos valstybiniam radijui „Radio Rossiji“.

„Esu įsitikinęs, kad tokias formas galime surasti, jeigu taikysime pragmatišką požiūrį“, – patikino ministras.

Rusijos oro pajėgos pradėjo atakuoti taikinius Sirijoje rugsėjo mėnesį, ilgalaikio Maskvos sąjungininko prezidento Basharo al Assado prašymu. Tuo metu JAV vadovaujama koalicija, kurios šalys nepritaria dabartinio Sirijos vadovo režimui, vykdo atskirą oro pajėgų kampaniją prieš IS.

Po teroro išpuolių Paryžiuje šią savaitę Prancūzijos vadovas Francois Hollande'as paragino suformuoti plačią kovos su IS koaliciją, pakartodamas ankstesnį Rusijos prezidento Vladimiro Putino JT Generalinėje Asamblėjoje rugsėjį pateiktą pasiūlymą.

F.Hollande'as pažadėjo kitą savaitę aptarti savo pasiūlymą su JAV prezidentu Baracku Obama ir V.Putinu, kuris nurodė savo karinio jūrų laivyno pajėgoms Viduržemio jūroje užmegzti kontaktą su prancūzų kolegomis ir su jais bendradarbiauti „kaip su sąjungininkais“.

Po teroristų įvykdytų žudynių Paryžiuje ir Rusijos keleivinio lainerio susprogdinimo virš Sinajaus pusiasalio spalio mėnesį V. Putinas siekia pasinaudoti susidariusia padėtimi ir tvirtina, kad Rusija ir Vakarai turi susivienyti kovodami su bendru priešu.

S.Lavrovas sakė, pirmą kartą pastebėjo pasikeitusią Vakarų poziciją po to, kai V. Putinas paragino formuoti plačią koaliciją kovai su IS džihadistais Sirijoje, ir pagyrė F. Hollande'o sprendimą užmegzti ryšį su V. Putinu.

„Dabar sveikai mąstantys politikai antraeilius dalykus nustumia į šalį ir supranta būtinybę sutelkti dėmesį į svarbiausią prioritetą – užkirsti kelią IS pastangoms užimti pozicijas didelėje žemės teritorijoje“, – sakė S. Lavrovas.

Rusijos diplomatijos vadovas dar kartą išsakė Rusijos poziciją, kad B. Assadas gina „didelės dalies Sirijos visuomenės“ interesus, todėl „be jo dalyvavimo“ problemos sprendimas bus neįmanomas.

„Visos mūsų Vakarų partnerių ir kai kurių kitų darytos prognozės dėl to, kad (Sirijos) tauta sukils ir nuvers Assadą, nepasitvirtina. Tai reiškia tik viena: Assadas atstovauja didelei daliai Sirijos visuomenės, todėl be jo dalyvavimo taikaus sprendimo pasiekti nepavyks“, – sakė jis.

„Mūsų Vakarų partneriai suprato, kokia neperspektyvi yra ši pozicija, kurios laikėsi dauguma iš jų ir kurios esmė yra ultimatumas: išeis Assadas ir visos problemos išsispręs“, – kalbėjo S.Lavrovas.
Jisai taip pat džiaugėsi Rusijos ir Vakarų draugiškų santykių atsinaujinimu po ilgus mėnesius tvyrojusios įtampos dėl įvykių Ukrainoje.

„Taip, mūsų Vakarų partneriai įšaldė tam tikras (bendradarbiavimo) formas. Štai įšaldyta NATO ir Rusijos taryba“, – sakė jis.

„Tačiau šis procesas jau grįžta į normalią vagą ir šių mechanizmų darbas atsinaujina“, – kalbėjo S. Lavrovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1243)