Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu „jungtinių pajėgų specialiosios operacijos zonose vadu“ vadu Ukrainoje vietoje S. Surovikino paskyrė Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininką V. Gerasimovą, pranešė Gynybos ministerija.

S. Surovikinas tampa V. Gerasimovo pavaduotoju.

„Sprendimą pakelti specialiosios operacijos vadovavimo lygį nulėmė prasiplėtęs vykdomų užduočių mastas ir būtinybė organizuoti glaudesnį bendradarbiavimą tarp ginkluotųjų pajėgų rūšių ir padalinių“, – paaiškino Rusijos gynybos ministerija.

S. Surovikinas „jungtinių pajėgų specialiosios operacijos zonose vadu“ buvo nuo praėjusių metų spalio pradžios, į šias pareigas jis paskirtas po Krymo tilto susprogdinimo.

Prieš jį šias pareigas ėjo generolas Aleksandras Lapinas, kuris buvo atleistas, sulaukęs griežtos kritikos iš „Vagner“ savininko Jevgenijaus Prigožino ir Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo.

Antradienį jis paskirtas Rusijos ginkluotųjų pajėgų sausumos kariuomenės centrinio štabo viršininku.

Sergejus Surovikinas

Kaip trečiadienį rašė Karo studijų instituto (ISW) analitikai, Vladimiro Putino sprendimai vis dažniau tampa šalies viduje reiškiamos kritikos objektu, skelbia „Sky News“.

ISW analizė pradedama pranešimu apie generolo pulkininko A. Lapino, buvusio Centrinės karinės apygardos, taip pat rytiniuose Charkivo ir šiauriniuose Donecko sričių regionuose dislokuotų Rusijos pajėgų vado, skyrimą Rusijos sausumos pajėgų centrinio štabo viršininku.

Sprendimas patikėti tokį postą generolui A. Lapinui sukėlė visuotinį pasipiktinimą, mat būtent jam verčiama atsakomybė dėl Rusijos pajėgų nesėkmių ir būtent jis kaltinamas dėl to, kad ukrainiečiams pavyko surengti ne vieną sėkmingą kontrataką nuo prieš beveik 11 mėnesių Rusijos pradėtos invazijos.

ISW analitikai mano, kad šis paskyrimas – tai dar vienas įrodymas, jog Rusija priversta kliautis „anksčiau nemalonę užsitraukusiais ir populiarumą praradusiais generolais ir jais užkaišyti kitus, su vadovavimu veiksmams fronte nesusijusius postus“.

Tai, analitikų nuomone, byloja apie „sisteminį tokioms pareigoms tinkamesnių generolų trūkumą“.

Igoris Girkinas, buvęs rusų smogikų vadeiva Donbase, buvęs Rusijos FSB žvalgybos agentas ir karo temomis pasisakantis tinklaraštininkas, šį žingsnį apibūdino kaip „įžūlų vadovybės demonstravimą, kad yra nepalenkiama“.

ISW specialistų nuomone, šiame „tiesioginei kritikai V. Putino adresu labiau nei bet kada prilygstančiame komentare“ I. Girkinas „akivaizdžiai davė suprasti paremsiantis Rusijos prezidento V. Putino nušalinimo nuo pareigų“ idėją.

Rusijos generolas A. Lapinas

I. Girkinas patikino „esantis prieš vadų keitimą vykstant karui“ ir pridūrė: „Kritikos nebuvimas negali nei pavėlinti katastrofos, nei, juo labiau, nuo jos apsaugoti.“

„Net jei ši kritika užtrauks man pražūtį, tačiau bus pastebėta ir sukels kokią nors tinkamą reakciją, laikysiu, kad savo pareigą atlikau“, – nurodė I. Girkinas.

„Rusų karo tinklaraštininkai tradiciškai kritikuoja Rusijos karo vadus ir Gynybos ministerijos pareigūnus, bet gina V. Putino, kaip sumanaus karo meto lyderio, reputaciją. I. Girkinas savo kritiką nukreipia į karo reikalais neužsiimančius V. Putino paskirtus vadovus ir patarėjus, kurių sprendimai sukelia neigiamus padarinius Rusijos veiksmams fronte, bet atkreipia dėmesį, kad tuos vadovus ir patarėjus siejantis veiksnys – tai V. Putino sprendimas juos paskirti.

I. Girkino kritika <...> rodo, kad augantis nusivylimas beveik metus trunkančio karo eiga gali pasiekti lemtingą tašką, todėl kai kurie karo tinklaraštininkai veikiausiai pajus galį atsainiau žiūrėti į autocenzūrą“, – rašo ISW.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)