"(Ankstesni bandymai) lėmė, kad buvo įšaldyti Rusijos ir Ukrainos politiniai kontaktai bei sukėlė nemalonumų tarp NATO ir Rusijos (...), susiskaldymą ukrainiečių visuomenėje", - sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime Briuselyje renkantis Aljanso šalių užsienio reikalų ministrams.

Pareiškime taip pat įspėjama, kad ekonominiai Maskvos ir Kijevo santykiai ateityje "didele dalimi priklausys nuo Ukrainos veiksmų užsienio politikoje".

Maskva laiko Ukrainą savo įtakos sferos dalimi ir nori užkirsti kelią Kijevo narystei NATO.

Šį pareiškimą Maskva paskelbė, kai Ukrainos prezidento pareigas einantis Oleksandras Turčynovas pareiškė, jog Kijevas svarsto galimybę pakeisti Ukrainos nepriklausymo blokams statusą, nurodė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

O.Turčynovas padarė virtinę pareiškimų dėl Ukrainos užsienio politikos, kai lankėsi Novi Petrivcų gyvenvietėje. Jis kalbėjo, kad Ukraina svarsto galimybę pakeisti šalies nepriklausymo blokams statusą.

„Dalis deputatų Ukrainos Aukščiausiajai Radai pateikė įstatymo projektą, kuriame siūlo išbraukti iš Ukrainos įstatymų nuostatą, įtvirtinančią jos neprilkausymo blokams statusą“, – nurodoma ministerijos pareiškime.

„Priminsime, kad Ukrainos euroatlantinės integracijos klausimas buvo aktyviai diskutuojamas per Viktoro Juščenkos prezidentavimą. Gerai žinoma, iki ko tai atvedė. Tai atvedė iki Rusijos ir Ukrainos politinių sutarčių įšaldymo, „galvos skausmų“ NATO ir Rusijos santykiuose ir, kas iš pažiūros yra pavojingiausia, padidino susiskaldymą Ukrainos visuomenėje, didžioji dalis kurios nepritaria Ukrainos prisijungimo prie NATO karinio bloko idėjai“, – sakoma pareiškime.

2010 metais Ukraina priėmė šį įstatymą įtvirtindama šalies neutralitetą užsienio politikoje, nurodė Rusijos URM.

„Mes taip pat priminsime, kad Rusija ir Ukraina pasirašė deklaraciją dėl strateginės partnerystės, kurioje taip pat minimas Ukrainos kaip blokams nepriklausančios šalies statusas“, – nurodoma dokumente.

Tuo metu Vokietijos užsienio reikalų ministras antradienį pareiškė, kad nemato greito Rusijos Krymo aneksijos problemos sprendimo, nei tikimybės, kad Ukraina taptų NATO nare.

„Mes negalime pažadėti, kad galėsime išspręsti šį konfliktą per trumpą laiką“, – Frankas Walteris Steinmeieris sakė žurnalistams kartu su savo Lenkijos ir Prancūzijos kolegomis po vadinamojo Veimaro trikampio politinio forumo.

„Pozicijos yra per daug nutolusios“,– kalbėjo F.W.Steinmeieris apie Maskvos poziciją, esą rusiškai kalbantis Krymo pusiasalis yra jos teritorijos dalis, nors Vakarų šalys smerkia šią aneksiją kaip tarptautinės teisės pažeidimą.

Prieš dviejų dienų NATO derybas Briuselyje, kuriose šie ministrai numato dalyvauti, Vokietijos diplomatijos vadovas pareiškė, jog mato Aljansui nepriklausančios Ukrainos ir 28 šalių bloko glaudaus bendradarbiavimo galimybę.

„Tačiau aš nematau kelio į narystę“, – kalbėjo jis, pabrėždamas, kad tai yra jo, kaip užsienio reikalų ministro, asmeninė nuomonė, tuo tarpu Vokietijos vyriausybė oficialios savo pozicijos šiuo klausimu nepareiškė.

Anksčiau antradienį Ukrainos parlamentas leido surengti virtinę bendrų karinių pratybų su NATO, per kurias JAV kariai atsidurtų visai šalia Rusijos pajėgų, esančių Maskvos aneksuotame Krymo pusiasalyje.