Maždaug 20 šalių ir tarptautinių organizacijų atstovai šeštadienį susitiks Austrijos sostinėje Vienoje ir mėgins suteikti postūmį taikos proceso planui, kuriame numatytos paliaubos tarp Basharo al Assado režimo ir kai kurių opozicijos grupių, bei derybos, ieškant politinio sprendimo.

Tačiau Sirijos režimo ir opozicijos atstovai šiame dialogo etape nedalyvaus.

„Išoriniai tarpininkai... privalo padėti šalims susitarti ir nekeisti Sirijos viduje vykstančių derybų ir nebandyti užbėgti už akių jų rezultatams“, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija po ministro Sergejaus Lavrovo ir jo Irano kolegos Mohammado Javado Zarifo pokalbio telefonu.

Rusija ir Iranas yra stipriausi B. Assado rėmėjai. Abi šalys teikia karinę paramą režimo pajėgoms.

Jungtinės Amerikos Valstijos, dauguma Vakarų šalių bei tokios regiono valstybės kaip Saudo Arabija ir Turkija griežtai stojo prieš B. al-Assadą ir ragina jį atsistatydinti, jeigu įmanomas koks nors politinis žiauraus ketverius metus nesiliaujančio konflikto sprendimas.

Antradienį Sirijos kariuomenė pralaužė daugiau nei metus trukusią „Islamo valstybės“ kovotojų apsiaustį šiaurinėje šalies dalyje esančioje oro pajėgų bazėje. Tai buvo pirmas svarbus proveržis nuo rugsėjo 30 dienos, kai Rusijos aviacijos pajėgos pradėjo savo kampaniją Sirijoje.
Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad šis proveržis buvo „Rusijos aviacijos veiksmų rezultatas“ ir kad „opozicijos“ grupuotės padėjo suteikti informacijos apie aviacijos smūgių taikinius. Konkrečių grupuočių ministerija nenurodė.

Per pastarąsias dvi dienas Rusijos lėktuvai atakavo 277 „teroristinius“ taikinius Sirijoje, nurodė ministerija.

Maskva sako Sirijoje bombarduojanti „Islamo valstybės“ ir kitas „teroristines“ grupuotes, tačiau Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės sako, kad Rusijos pajėgų taikiniais dažniausiai tampa nuosaikiosios pajėgos, kovojančios su B. Assado režimu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (270)