Dėl „įvairių priežasčių“ Rusijos vyriausybės atstovų nebus, pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova. Svarbiausias pasaulyje saugumo politikos ekspertų susitikimas esą prarado objektyvumą. „Apgailestaudami konstatuojame, kad konferencija pastaraisiais metais vis labiau virto transatlantiniu forumu“, - sakė atstovė.

Tuo tarpu JAV viceprezidentė Kamala Harris vasario viduryje vyks į Miuncheno saugumo konferenciją. Čia ji pademonstruos „geležinį įsipareigojimą“ NATO sąjungininkėms ir pabrėš paramą „Ukrainos suverenumui ir teritoriniam integralumui“, pranešė Baltieji rūmai. Taip pat bus dar kartą patvirtinti bendri interesai laikytis principų, kuriais grindžiama taika ir saugumas Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo.

Ukrainos konflikte Rusija reikalauja iš Vakarų įpareigojančių saugumo garantijų. NATO ir JAV savo laiškuose Maskvai jau atmetė pagrindinius Rusijos reikalavimus, tačiau pareiškė esančios pasirengusios kalbėtis. Rusija, be kita ko, konkrečiai reikalauja nutraukti NATO plėtrą į rytus, nes laiko tai grėsme savo saugumui.

Miuncheno saugumo konferencija vyks vasario 18-20 dienomis. Joje, be kitų, dalyvaus Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Saugumo konferencija pernai dėl pandemijos vyko virtualiai. Šiais metais vėl vyks kontaktinis susitikimas. Renginyje prabangiame viešbutyje „Bayerischer Hof“ bus laikomasi griežtų taisyklių. Vietoj, kaip įprasta, daugiau kaip 2 000 dalyvių, šį kartą jų bus tik 600. Kiekvienas jų kasdien turės atlikti PGR testą. Visi turės būti paskiepyti.