Po Briuselyje įvykusio susitikimo su NATO kolegomis Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu teigė, kad karinė reforma neturi būti laikoma jėgos demonstravimu.

"Pasakėme savo partneriams apie reformas Rusijos ginkluotosiose pajėgose ir pakartojome, kad tai nėra raumenų ir jėgos demonstravimas, o detalus darbas, kuriant efektyvias modernias karines pajėgas, kurios būtų pasirengusi atsakyti į visus iššūkius", - žurnalistams sakė S.Šoigu.

Rusijos ministras pabrėžė, kad NATO buvo pakviesta stebėti rugsėjo mėnesio karines pratybas "Zapad", kurios sukėlė susirūpinimą Baltijos šalyse.

"Šiemet bandome taikyti precedento neturinčias atvirumo ir skaidrumo priemones", - teigė jis.

Rusijos ministras pabrėžė, kad Maskva ir toliau nepritaria NATO priešraketinės gynybos sistemai ir norėtų teisinių garantijų, kad sistema nėra nukreipta prieš Rusiją.

Baltijos šalys pastaraisiais metais ne kartą teigė, kad joms kelia susirūpinimą Rusijos ginkluotės telkimas prie jų sienų. Lietuvos, Latvijos ir Estijos pareigūnai taip pat teigia, kad "Zapad" buvo buvo daug didesnio ir platesnio masto pratybos nei vien tik antiteroristinės pratybos.

Po Rusijos ir Aljanso šalių ministrų susitikimo NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas sakė, kad Aljansas sieks "maksimalaus skaidrumo" iš Rusijos dėl jos vykdomų karinių pratybų.

"Aptarėme karinių pratybų skaidrumą - šią sritį norime toliau stiprinti. Tokiuose strateginiuose santykiuose kaip tarp NATO ir Rusijos būtina užtikrinti, kad pratybos būtų vykdomas maksimaliai skaidriai. Sveikiname paskutinius žingsnius didinant skaidrumą, ir aptarėme, kaip galime pasiekti daugiau", - teigė Aljanso vadovas.