„Apgailestaujame, kad jūsų pranešime (...) apšaudymo šaltinis nėra tiesiogiai įvardytas“, – sakė Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia Saugumo Tarybos posėdyje, kuriame virtualiai dalyvavo Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi.

„Mes suprantame jūsų, kaip tarptautinės reguliavimo institucijos, poziciją, tačiau dabartinėje situacijoje labai svarbu viską įvardinti tikraisiais vardais“, – sakė jis.

Anksčiau antradienį paskelbtoje ataskaitoje TATENA paragino įkurti demilitarizuotą zoną aplink didžiausią Europoje atominę elektrinę, Rusijos kariuomenės užimtą per invaziją į Ukrainą. Abi šalys kaltina viena kitą dėl apšaudymo, kuris antradienį vėl įvyko nepaisant stebėtojų rekomendacijų.

„Jei Kyjivo režimo provokacijos tęsis, nėra jokios garantijos, kad nebus rimtų padarinių, visa atsakomybė už tai tenka Kyjivui ir jo Vakarų rėmėjams bei visoms kitoms Saugumo Tarybos narėms“, – sakė V. Nebenzia.

Jo pastabos papiktino Vakarų valstybes, kurios sakė, kad esminė problema yra Rusijos invazija į jėgainę ir jos okupacija. „Nepaisant šiandien Rusijos sukamos plokštelės siekiant išvengti atsakomybės už savo veiksmus, Rusija neturi teisės kelti pasauliui bereikalingą pavojų ir rizikuoti branduolinės katastrofos galimybe“, – per posėdį sakė vyresnysis JAV diplomatas Jeffrey DeLaurentis.

Po apsilankymo Zaporižioje R. Grossi sakė, kad paprastai branduolinės saugos inspektoriai vyksta po tokių nelaimių kaip Černobylio ir Fukušimos. „Šiuo atveju buvo istorinė, etinė būtinybė neleisti, kad kas nors įvyktų“, – teigė R. Grossi. „Mes žaidžiame su ugnimi ir gali įvykti labai didelė katastrofa“, - pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)