„Mes sutarėme, kad tęsime karinius mokymus, tęsime individualų karių rengimą, tęsime specialistų rengimą. Kartu rengiame mūsų divizijos štabą iki jo pilnos parengties“, – žurnalistams sekmadienį teigė generolas V. Rupšys.

„Tai pat įsipareigojome toliau mokinti pilotus, nes mes įsigijome UH-60M sraigtasparnius. Gausime papildomą mokymą, taip pat bepiločių orlaivių valdymo kursus. Aišku, jie čia taip pat atvyksta į bendras mūsų pratybas ir gauna atitinkamos patirties ir mokosi kartu su mumis Lietuvoje“, – kalbėjo Lietuvos kariuomenės vadas.

Sutarties atnaujinimu paminėtas Jungtinių Amerikos Valstijų Pensilvanijos nacionalinės gvardijos ir Lietuvos kariuomenės bendradarbiavimo 30-metis gynybos srityje.

Pagal Valstijos partnerystės programą (angl. State Partnerhip Program) 1993 metais prasidėjęs Lietuvos kariuomenės ir PANG bendradarbiavimas šiemet buvo įvertintas JAV Nacionalinės gvardijos biuro apdovanojimu „Metų partnerystė“.

„Daugelį metų dirbome petys į petį. Bendradarbiavome mokymuose, karinėse pratybose, kuriose daugiausia dėmesio skyrėme bendrai gynybai ir mūsų nacionalinėms strategijoms. Pakeliui užsimezgė ryšys. Šis abipusiu pasitikėjimu, pagarba ir dėkingumu grįstas ryšys išaugo į šiandieninius santykius“, – sakė į Lietuvą atvykęs PANG vadas M. J. Schindler.

Nuo 2014 m. Lietuvos ir amerikiečių kariai dalyvauja bendrose mokymuose ir pratybose, aktyviai tarpusavyje bendradarbiauja Krašto apsaugos savanorių, Sausumos, Karinės oro pajėgos, vykdomi bendri projektai kibernetinės gynybos srityse.

2009–2012 metais PANG kariai tarnavo Lietuvos vadovaujamoje Goro provincijos atkūrimo grupėje Afganistane. Bendradarbiavimo su PANG aktualumas dar labiau išaugo 2019 metais, kai Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos ir PANG 28-oji pėstininkų divizija pasirašė susitarimą, kuriuo patvirtintas siekis išvystyti divizijos lygmens vadovavimo ir valdymo pajėgumą (angl. Division-level command and control capability).

Lietuvai nusprendus įsigyti sraigtasparnius UH-60M „Black Hawk“, PANG aviacijos kompetencijos centre pradėti rengti jų pilotai ir antžeminės techninės priežiūros specialistai.

„Pensilvanijos nacionalinė gvardija yra vienas iš kertinių saugumo ir gynybos garantų Baltijos šalių regione. Gvardijos teikiama parama tiesiogiai prisideda prie Lietuvos karinių pajėgų stiprinimo. Esame dėkingi Pensilvanijos nacionalinei gvardijai už nenutrūkstamą bendradarbiavimą bei paramą Lietuvos gynyba“, – sakė sutarties atnaujinimo ceremoniją stebėjęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Antrą kartą organizuojamu tarptautiniu kariniu orkestrų festivaliu „Military Tattoo Lithuania 2023“ Lietuvos kariuomenė paminės okupacinės Rusijos kariuomenės išvedimo iš Lietuvos teritorijos 30-metį. Paskutinis Rusijos karinis ešelonas Lietuvos teritoriją per Kenos geležinkelio stotį paliko 1993 m. rugpjūčio 31 d., tad ši diena paskelbta Laisvės diena.

Svarbiausių NATO institucijų ir šalių kariuomenių vadai atvyko į Lietuvą ir kartu su aukščiausiais Lietuvos vadovais ir Lietuvos kariuomenės atstovais stebės koncertą.

Paskutinį rugpjūčio savaitgalį Katedros aikštėje skambės įvairūs kūriniai, kuriuos atliks 11 NATO karinių orkestrų iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Italijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų, Prancūzijos ir Vokietijos.

Odesos šokėjų ir būgnininkių grupė „The Crazy Drummers“, kurios dalyvavo daugybėje festivalių visame pasaulyje, pasirodymą surengs didžiajame koncerte sekmadienį, ir padovanos žiūrovams išskirtinį pasirodymą su Ukrainos vėliavomis.

Renginyje taip pat pasirodys hiphopo muzikos grupė „G&G Sindikatas“, operos solistė – sopranas Aistė Pilibavičiūtė, multiinstrumentalistas Saulius Petreikis, atlikėja Justė Kraujalytė, kanklininkė Aistė Bružaitė bei dūdmaišio virtuozas iš Škotijos Craig Weir.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją