Susiklosčiusi situacija ne svetima kitoms nuo kelionių priklausomoms valstybėms, susiduriančioms su nepavydėtina užduotimi – išgelbėti turizmo pramones, nusiaubtas aštuoniolika mėnesių trukusios pandemijos, kartu saugantis, kad užsienio keliautojų srautas neišprovokuotų viruso plitimo.

Taip nutiko Maldyvuose ir Seišeliuose, tropinių salų rojuose, kuriuose, atvėrus sienas, infekcijų mastas šoktelėjo iki rekordinių aukštumų, nors 70 proc. populiacijų buvo paskiepyta. Tailande situacija kita – dabartiniais vakcinacijos tempais šalis užtruktų kone metus, kad pasiektų tą lygmenį.

Iki pandemijos turizmas prisidėjo apie 20 proc. prie Tailando bendrojo vidaus produkto (BVP) – dukart daugiau už pasaulinį vidurkį. Pandemijos sukelta duobė pramonėje paveikė per septynis milijonus darbuotojų, nuo gatvės maisto prekiautojų iki taksi vairuotojų ir viešbučių numerių valytojų bei ekskursijų gidų. Vienas iš pagrindinių užsienio valiutos šaltinių per šį laiką išseko.

Dėl to atverdama sienas, vyriausybė prisiima „apgalvotą riziką“.

Tailandas „negali laukti, kol visi bus visiškai paskiepyti ar kol pasaulis bus laisvas nuo viruso“, birželį kalbėjo šalies premjeras Prayuth Chan-Ocha, paskelbdamas planuojamą atsivėrimo datą – spalio 14-ąją. Nors užsikrėtimų mastas gali padidėti, būtina atsižvelgti į „žmonių ekonominius poreikius“, sakė premjeras.

„Mes negalime užverti sienų, ypač Azijoje, su tokio masto populiacija, – sakė Billas Barnettas, viešbučių pramonės konsultacinės įmonės „C9 Hotelworks Ltd.“ vykdomasis direktorius. – Šios ekonomikos natūrinės, jos neišgalės išgyventi, jei tokia situacija užsitęs. Galiausiai žmonės bus priversti maitintis vien ryžiais.“

Rengiantis platesnio masto atsivėrimui, paskiepytiems turistams liepą buvo leista keliauti į kurortinę Puketo salą be būtinybės izoliuotis. Liepos 15 d. duomenimis, ten atvyko per 5 400 žmonių, dešimčiai iš jų buvo nustatytas teigiamas koronaviruso testas.

Pačiam Prayuthui Chan-Ocha teko izoliuotis namuose savaitę po kontakto su žmogumi, kuriam vėliau buvo nustatytas teigiamas koronaviruso testas; vyras užsikrėtė per renginius, skirtus pažymėti Puketo atsivėrimą.

Ketvirtadienį premjeras dalyvavo virtualioje erdvėje transliuojamame renginyje, skirtame pažymėti dar vienos kurortinės salos, Samujo, atsivėrimą – čia lankytojams taikomas tik trijų dienų karantinas.

Tailandas praėjusią savaitę pranešė vidutiniškai 7 600 naujų infekcijų per parą, daugiau už bendrą atvejų skaičių, fiksuotą per visus 2020 metus. Dėl COVID pacientų šuolio, pakurstyto labai užkrečiamos delta atmainos, ligoninės greit tapo perpildytos, mirties atvejų skaičius nuo birželio 27 dienos kas savaitę šoktelėdavo iki naujų rekordinių aukštumų.

Šalies centrinis bankas užsiminė galintis peržiūrėti 2021 m. BVP prieaugio prognozę, protrūkiui įgavus grėsmingą mastą; pagrindinė privataus sektoriaus grupė neseniai sumažino savo augimo prognozę iki vos 0-1,5 procento.

Kitos valstybės, nepaisydamos pasikartojančių viruso protrūkių, taip pat džiaugsmingai pasitinka grįžtančius keliautojus, tikėdamosi paremti sušlubavusias ekonomikas.

Šri Lanka praėjusią savaitę atlaisvino įvažiavimo į šalį reikalavimus, siekdama atgaivinti turizmo pramonę, kuri iki pandemijos prie BVP prisidėjo beveik penkiais procentais. Vyriausybė tikisi padidinti savo užsienio valiutos atsargas, nes per artimiausius dvylika mėnesių jai reikia grąžinti per 2,5 mlrd. JAV dolerių skolą. Salų valstybė leis daugumai pasiskiepijusių turistų izoliuotis tik vieną dieną, kol paaiškės COVID-19 testo rezultatas.

Tada jie galės judėti tarp viešbučių neperžengdami kelionių burbulo ribų ir vykti į leidžiamas lankyti žymias vietas.

Užsikrėtusieji traukiniais grąžinami į gimtuosius miestus

Į Bankoko sveikatos priežiūros įstaigas besikreipiantys COVID-19 užsikrėtę Tailando piliečiai traukiniais grąžinami į gimtuosius miestus. Taip stengiamasi palengvinti šalies sostinės sveikatos apsaugos sistemai tenkančią naštą.

Tailandas mėgina suvaldyti didžiausią COVID-19 protrūkį, įvykusį nuo pat pandemijos pradžios. Dėl patiriamo užsikrėtimų šuolio Bankoko ligoninės darosi perpildytos, o lovų poreikis gerokai viršija įstaigų pajėgumus, informuoja CNN.

Antradienį iš Bankoko į šalies šiaurės rytų provincijas išvyko traukinys su 135 atvykėliais darbininkais, patiriančiais nežymius COVID-19 simptomus arba nepatiriančiais jokių simptomų. Apie tai savo „Facebook“ paskyroje informavo Tailando visuomenės sveikatos ministras Anutinas Charnvirakulas.

Traukiniu pacientai buvo pristatyti į septynias provincijas, kuriose juos pasitiko gydytojų ir slaugos darbuotojų komandos, turėjusios pasirūpinti izoliacijos reikalavimų vykdymu ir suteikti gydymo paslaugas.

„Kad COVID-19 išplis, bijoti neverta, kadangi nuo pat pradžių buvo numatyta efektyvi žmonių gabenimo iš nuomojamų būstų į gimtąsias vietas sistema, – patikino Anutinas Charnvirakulas. – Galite būti tikri, kad tai „sandarus“ maršrutas.“

Trečiadienį Azijos pietryčiuose plytinčioje šalyje buvo užfiksuoti 16 533 užsikrėtimo COVID-19 atvejai. Tailando kovos su COVID-19 darbo grupė CCSA konstatuoja, kad šitiek naujų infekcijų per dieną užregistruojama pirmą kartą. Skelbiama ir apie dar 133 mirtis nuo koronaviruso sukelto ligos.

Remiantis CCSA pateiktais duomenimis, iš viso COVID-19 šalyje užsikrėtė 543 361, o nuo jos mirė – 4 397 žmonės.

Praeitą savaitę visuotinį pasipiktinimą sukėlė tai, kad kelių mirusių žmonių kūnai buvo palikti gulėti gatvėje ir išgulėjo kelias valandas, kol buvo išgabenti greitosios pagalbos automobiliu. Miesto policijos biuro vado pavaduotojas generolas majoras Piya Tawichai, paprašytas pakomentuoti šį incidentą, nurodė, kad bent du iš keturių rastų mirusiųjų tikrai buvo sirgę COVID-19.

„Delsą išgabenant kūnus lėmė tai, kad, susidūrę su tikėtinais COVID-19 atvejais, gelbėjimo komandos darbuotojai privalėjo imtis papildomų veiksmų. Turiu pripažinti, kad darbo jiems tikrai netrūko“, – paaiškino Piya Tawichai.

Chonlada U-tarasai, vieno iš mirusiųjų dukterėčia, prisipažino netekusi žado, kai išvydo kūno vaizdą žiniasklaidos kanalais, rašo CNN.

„Kaip Tailandas galėjo nusiristi iki tokio lygio? – reiškė nusivylimą ji. – Pasijutau priblokšta, nes taip buvo pasielgta su mano giminaičiu. Matyti ant gatvės gulinčius negyvus žmones yra siaubinga. To neturėtų patirti nė viena šeima.“

Su naujų atmainų, įskaitant ir Indijoje visų pirma nustatytą delta padermę, nulemtu atvejų gausėjimu susidūrę valdžios atstovai deda visas įmanomas pastangas, kad pavyktų sumažinti sveikatos apsaugos sistemai tenkantį krūvį.

Tailando sostinėje, patiriančioje didžiausią naujų atvejų protrūkį, COVID-19 užsikrėtusių ir lovų ligoninėje laukiančių asmenų izoliacijai tinkamomis patalpomis ketinama paversti 15 keleivinio traukinio vagonų, nurodė Bankoko gubernatorius Aswinas Kwanmuangas.

Transformuotuose traukinio vagonuose numatyta įrengti 240 lovų. Tokius vagonus tikimasi paleisti penktadienį.

„Vagonų vidų reikia kiek pakeisti, langus aptraukti tinklais nuo uodų, įrengti vandens ir elektros tiekimo sistemas. Tualetams numatytos vietos – už vagonų ribų“, – detalizavo Aswinas Kwanmuangas „Facebook“ paskyroje.

Ilgalaikė žala

Sveikatos ekspertai perspėja, kad turizmo sektoriaus atsivėrimas, plintant daug labiau užkrečiamai delta atmainai ir esant nepakankamiems testavimo bei vakcinacijos tempams, gali pridaryti dar didesnės ekonominės žalos ilguoju laikotarpiu, nesvarbu, kokioje šalies vietovėje.

„Protrūkiui užsitęsus, socialinis ekonominis poveikis bus didžiausias, kokį kada yra patyrę gyventojai, – sakė Bankoke esančio Chulalongkorn universiteto medicinos fakulteto docentas Thira Woratanaratas. – Problema ta, kad dauguma žmonių nesugebės įveikti sunkumų, nes ištekliai jau dabar senka.“

Kitos populiarios turizmo zonos, atvėrusios savo sienas, taip pat grumiasi su COVID-19 atvejų protrūkiais ir yra priverstos griežtinti įvažiavimo į teritorijas reikalavimus. Didžiosios Britanijos Mergelių salos, pradėjusios įsileisti turistus dar pernai gruodį, šią savaitę pranešė, kad, padidėjus užsikrėtimų skaičiui, visi keliautojai atvykę į salas privalės atlikti testą ir izoliuotis, kol bus gautas neigiamas testo rezultatas.

Graikija, kuri kaip Tailandas iki COVID-19 pandemijos iš turizmo užsidirbdavo maždaug penktadalį šalies BVP, atšaukė daugumą savo ribojimų prieš Europos vasaros kelionių sezono piką.

Toks žingsnis sulaukė kritikos iš valstybių lyderių, tokių kaip Vokietijos kanclerė Angela Merkel, jau vien dėl to, kad šalis priima keliautojus, paskiepytus kiniška ir rusiška vakcinomis, kurios nėra patvirtintos ES.

Nuo birželio pabaigos, kai išplitus delta atmainai vėl ėmė daugėti užsikrėtimų, dalis suvaržymų buvo sugriežtinti, pavyzdžiui, uždrausta nepasiskiepijusiems žmonėms lankytis baruose, kino teatruose ir teatruose, įskaitant ir populiarias Graikijos salas.

Tailande skubotas atsivėrimas gali pakurstyti dar vieną viruso bangą, sakė Thira Woratanaratas iš Chulalongkorn universiteto.

„Protrūkiui užsitęsus ir biudžetui bei ištekliams išsekus, Tailandas gali būti priverstas švelninti visus ribojimus, ir tada užsikrėtimų mastas ims augti, – sakė jis. – Tai blogiausias scenarijus.“