Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK) pabrėžė tokios prieigos svarbą tiek Rusijos, tiek Ukrainos karo belaisviams, teigė, kad vizitai gyvybiškai svarbūs norint patikrinti kalinimo sąlygas, pasiūlyti paramą, kartais knygas, higienos ir kitus reikmenis, taip pat perduoti belaisvių žinutes artimiesiems.

Raudonasis kryžius jau yra perdavęs maždaug 2500 tokių karo Ukrainoje belaisvių žinučių jų šeimoms. Organizacija teigia padėjusi suteikti informacijos maždaug 5500 šeimų apie jų artimųjų likimą.

Belaisvių lankymas yra svarbi TRKK misija, įtvirtinta karo įstatymus apibrėžiančiose Ženevos konvencijose. Organizaciją ne kartą kritikavo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Jis kaltino Raudonąjį kryžių dedant nepakankamai pastangų, kad pasiektų į Rusijos pajėgų nelaisvę paimtus Ukrainos karius.

TRKK teigia turėjęs prieigą prie Rusijos laikomų karo belaisvių, taip pat ir pastarosiomis savaitėmis, tačiau jokios informacijos, kiek belaisvių aplankė, nepateikė. TRKK atstovė Europai ir Vidurinei Azijai Ariane Bauer papasakojo tik tai, kad kolegos, neseniai aplankę Rusijos kalinamus Ukrainos karo belaisvius, dar tą patį vakarą sugebėjo perduoti jų žinutes šeimoms, o jau kitą dieną artimųjų žinutės buvo perduotos belaisviams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją