Jeigu tikrai dalyvautų viršūnių susitikime kartu su Pietų Afrikos Respublikos, Kinijos, Indijos ir Brazilijos lyderiais, V. Putinui tai būtų svarbus diplomatinis įvykis bei bene svarbiausias vizitas užsienyje nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios.

Cituodamas šaltinius Pietų Afrikos Respublikos valdžioje, „Sunday Times“ skelbia, kad prezidento Cyrilo Ramaphosos specialiai suburta komisija padarė išvadą, jog šalis neturėtų kito pasirinkimo – tik sulaikyti V. Putiną, jeigu jis įkels koją į Pietų Afrikos Respublikos žemę.

Kadangi Pietų Afrikos Respublika yra ratifikavusi Romos statutą – pagrindinį Tarptautinio baudžiamojo teismo veiklą reglamentuojantį dokumentą, ji yra įsipareigojusi paisyti jo sprendimų, įskaitant ir arešto orderius įtariamiems karo nusikaltėliams.

„Neturime kito pasirinkimo – tik sulaikyti Putiną. Jeigu jis čia atvyks, būsime priversti jį sulaikyti“, – dienraščiui sakė valdžios šaltinis.

Dienraščio šaltiniai skelbia, kad Pretorija šiuo metu derasi su Kremliumi, kuris įpareigotas pranešti apie Rusijos prezidento planus dalyvauti viršūnių susitikime.

„Žinoma, kad mes dalyvausime Pietų Afrikos Respublikoje rengiamame viršūnių susitikime. Žinoma, kad prieš tai aptarsime šį klausimą su kolegomis, jie išdėstys savo poziciją“, – balandžio pabaigoje sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Teisiškai Pietų Afrikos Respublikos pareigūnai neturi kiti pasirinkimo: jeigu V. Putinas nebus sulaikytas, bus pažeista ne tik tarptautinė teisė, bet ir pačios Pietų Afrikos Respublikos įstatymai, sako šalies Saugumo studijų instituto vyresnysis tyrėjas Prialis Singhas.

Neįmanomas net ir teorinis scenarijus, pagal kurį šalis pasitrauktų iš Tarptautinio baudžiamojo teismo jurisdikcijos – tam tiesiog nepakaktų laiko. Jeigu Rusijos prezidentas pasirodys, tai „bus labai negerai“, ir šalies valdžia tai puikiai supranta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)