Savo metinį pranešimą Rusijos prezidentas įvardijo kaip „žvilgsnį į ateitį“. V. Putinas sakė, kad yra problemų, kurias reikia „išspręsti“ šalies vystymosi labui. Jo teigimu, jis kalba visiems Rusijos žmonėms, įskaitant mokytojus, savanorius ir karius.

Savo kalboje V. Putinas pareiškė, kad Rusijos „specialiąją operaciją“, kaip Rusija vadina karą prieš Ukrainą, remia „absoliuti dauguma rusų“. V. Putinas taip pat priminė delegatams, kad 2024-aisiais sukanka 10 metų, kai Rusija aneksavo Krymo pusiasalį. Jis pareiškė, kad šalis didžiuojasi tuo, ką pasiekė įtraukdama Krymą. „Kartu galime pasiekti viską“, – sakė jis.

Rusijos kariuomenė didina savo kovinius pajėgumus ir „užtikrintai“ žengia per fronto liniją Ukrainoje, tvirtino V. Putinas.

„Ginkluotųjų pajėgų koviniai pajėgumai išaugo daug kartų. Jos užtikrintai žengia į priekį daugelyje sričių“, – tikino V. Putinas, pradėjęs savo kasmetinį kreipimąsi į Rusijos parlamento abejų rūmų įstatymų leidėjus, kalbą transliavo valstybinė televizija.

Vladimiras Putinas

V. Putinas savo kalboje taip pat tradiciškai pažėrė kaltinimų Vakarams ir pagrasino Vakarų šalims atsakomaisiais smūgiais, jei būtų užpulta Rusijos teritorija.

Jis taip pat sakė, kad Vakarų Rusija turi būti „tinkamai apsaugota“ po NATO to, kai prie NATO prisijungė Suomija ir ketina jungtis Švedija.

V. Putinas pareiškė, neva NATO pajėgos „ruošiasi pulti mūsų teritoriją“ ir šiam tikslui ketina pasitelti „pačias efektyviausias pajėgas“. Rusijos prezidentas kalbėjo, kad šalies, drįsiančios įsiveržti į Rusiją, „laukia tragiškos pasekmės“.

„Vakarai sako, kad Rusija neva ketina pulti Europą. Tai kažkokia nesąmonė. Prabilo apie galimybę į Ukrainą siųsti NATO karius, bet priminsime likimą tų, kurie kažkada siuntė savo kontingentus į mūsų šalies teritoriją. Dabar pasekmės būtų daug tragiškesnės“, – grasino V. Putinas.

„Jie turi suprasti, kad ir mes turime ginklų. Ginklų, galinčių juos įveikti jų pačių teritorijoje“, – teigė jis ir pridūrė, kad tai gali sukelti „realų konflikto panaudojant branduolinius ginklus, taigi ir civilizacijos sunaikinimo, pavojų“. „Ar jie tai supranta?“ – klausė V. Putinas.

Panašu, kad jo komentarai buvo atsakas į Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono žodžius, pasakytus anksčiau šią savaitę, kad negalima atmesti karių pasiuntimo į Ukrainą galimybės. Daugelis Europos lyderių suskubo tokią galimybę atmesti.

Vakarų lyderiai ne kartą kritikavo V. Putiną už beatodairišką branduolinę retoriką, kurią jis ne kartą naudojo Maskvai pradėjus plataus masto puolimą prieš Ukrainą. Rusija pasitraukė iš ginklų kontrolės sutarčių su Jungtinėmis Valstijomis, be to, V. Putinas anksčiau perspėjo, kad „neblefuoja“, kai sako esąs pasirengęs panaudoti branduolinius ginklus. Pastaraisiais mėnesiais atrodė, kad jis sumažino savo grasinimus branduoliniais ginklais.

Naujasis įspėjimas nuskambėjo Kremliui jaučiant pakylėjimą dėl pastarojo meto laimėjimų mūšio lauke Ukrainoje, sankcijas atlaikančios ekonomikos ir ženklų, kad Vakarų parama Ukrainai senka. Visa tai vyksta prieš vadinamuosius rinkimus, pratęsiančius V. Putino valdymą iki 2030 metų.

V. Putinas pareiškė manantis, kad Rusijai svarbu stiprinti ryšius su arabų ir Lotynų Amerikos šalimis. Vėliau jis perėjo prie Rusijos vidaus politikos klausimų.

V. Putino kalba, pasakyta „Gostiny Dvor“ rūmuose prie Maskvos Raudonosios aikštės, buvo ne tik transliuojama per televiziją, bet ir rodoma dideliuose skaitmeniniuose ekranuose bei nemokamai kino teatruose visoje šalyje. Ji pasakyta Maskvoje planuojamų V. Putino priešininko Aleksejaus Navalno laidotuvių išvakarėse.

V. Putinui tai proga išdėstyti savo vidaus ir užsienio politikos prioritetus.

Putino metinis pranešimas

Neabejojama, kad per vadinamuosius rinkimus, vyksiančius kovo 15–17 d., V. Putinas penktą kartą bus patvirtintas Rusijos prezidentu. Opozicijai neleista dalyvauti rinkimuose, o kiti kandidatai palaiko jo politiką ir vyriausybės kritikų yra laikomi tik dekoracija. Kremliaus oponentai rinkimus vadina imitacija.

Daugelis rusų skundžiasi didėjančiomis kainomis ir gyvenimo išlaidomis. Pagal plotą Rusija yra didžiausia šalis pasaulyje.

Ketvirtadienio V. Putino kreipimasis – jau 19-oji jo metinė kalba. Šiomis kalbomis jis nustato pagrindines politines gaires Rusijos visuomenei. Pastarąjį kartą V. Putinas tokią kalbą pasakė 2023 m. vasarį, tuomet jis paskelbė, kad Rusija stabdo „New START“ branduolinio nusiginklavimo sutartį. Pirmaisiais karo Ukrainoje metais V. Putinas metinės kalbos nepasakė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)