Kinijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad prezidentas Xi Jinpingas taip pat dalyvaus virtualiame aštuonių Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos, kurios pagrindinė būstinė yra Pekine, bet susitikimo šeimininkė pagal rotacijos principą bus Indija, susitikime kartu su Vidurinės Azijos šalių lyderiais.

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad V. Putinas dalyvaus ir kreipsis į viršūnių susitikimą, bet išsamesnės informacijos nepateikė.

Praėjusį mėnesį samdinių grupės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas surengė savo pajėgų maištą prieš Rusijos karinę vadovybę, Kremliui tai buvo didžiulis pažeminimas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį pareiškė, kad viršūnių susitikime, kuriam pirmininkaus Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi, bus patvirtinta „visiška Irano narystė“. Pastaraisiais mėnesiais Teheranas stiprina diplomatinius ryšius tiek su draugais, tiek su priešais, siekdamas sumažinti savo izoliaciją ir pagerinti ekonomiką. „Ši narystė naudinga tiek Iranui, tiek organizacijai“, – pirmadienį sakė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Nasseras Kanani, ji turės „teigiamą poveikį valstybių narių ekonominiam vystymuisi“.

Dalyvaus ir Pakistano ministras pirmininkas Shehbazas Sharifas, pavadinęs forumą „svarbiu regiono saugumui ir klestėjimui“, sakoma Islamabado užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Šanchajaus bendradarbiavimo organizacija buvo įkurta 2001 m. saugumo ir ekonomikos klausimams aptarti, kiti jos nariai yra Kazachstanas, Kirgizija, Tadžikistanas ir Uzbekistanas, Baltarusija ir Mongolija pakviestos kaip stebėtojos.