Bandydamas įbauginti Vakarus, Rusijos prezidentas pareiškė, kad bandymo smogti pasekmės sukeltų „istorijoje nematytą“ atsaką.

„Nesvarbu, kas bandytų stoti mums kelyje ar juo labiau kelti grėsmes mūsų šaliai ir mūsų žmonėms, jie turi žinoti, kad Rusija reaguos nedelsiant, o pasekmės bus tokios, kokių dar nematėte per visą savo istoriją“, – kalboje tvirtino V. Putinas.

Kaip rašo „Associated Press“, grasinimas galėjo būti ir tuščias, tačiau jis buvo pastebėtas. Tai pakurstė košmariško scenarijaus vizijas, kai V. Putino ambicijos Ukrainoje dėl nelaimingų atsitikimų ar klaidingų skaičiavimų galėtų sukelti branduolinį karą.

Nors per daugiau nei ketvirtį amžiaus nuo Šaltojo karo pabaigos branduolinių atakų grėsmė pasitraukė iš visuomenės sąmonės, anot „ Wired“, JAV ir Rusija vis dar turi tūkstančius branduolinių ginklų. Abiejų valstybių atsargose yra apie 6500 tokio tipo ginkluotės.

Norint nesukelti tolesnės branduolinės eskalacijos, Vakarų valstybės priverstos pasverti kiekvieną žingsnį – ar tai būtų kariniai, diplomatiniai, ekonominiai ar kibernetiniai veiksmai.

NATO paskelbė, kad imsis papildomų veiksmų, su tikslu sustiprinti Aljanso gynybą. Pareigūnai sakė, kad penktadienį surengs nepaprastąjį 30 valstybių narių viršūnių susitikimą.

Dalintis
Nuomonės