Ši tarnyba yra siejama su kovą įvykdytu buvusio rusų šnipo ir jo dukters apnuodijimu Solsberio mieste pietų Anglijoje, taip pat neseniai buvo apkaltinta vykdžiusi didelio masto kibernetines atakas, įskaitant nepavykusį bandymą įsilaužti į Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) kompiuterines sistemas Hagoje.

„Prezidentas apsilankys Rusijos armijos teatre (Maskvoje), kur sakys kalbą iškilmingame GRU šimtmečio minėjime“, – pranešė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams.

Didžiajai Britanijai nustačius du įtariamuosius, siejamus su kovą Solsberyje įvykdytu buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukros apnuodijimu nervus paralyžiuojančia medžiaga Solsberyje, vėliau viena žurnalistinių tyrimų grupė nustatė, kad šie vyrai yra GRU agentai.

Kremlius neigia kaip nors prisidėjęs prie šio apnuodijimo.

Rugsėjo mėnesį šie vyrai interviu Kremliaus finansuojamam kanalui RT tikino, kad Solsberyje lankėsi kaip turistai.

Be to praėjusį mėnesį JAV teisingumo departamentas pareiškė kaltinimus septyniems GRU agentams dėl virtinės stambių kibernetinių atakų, siejamų su Maskva.

Nors 2010 metais šios karinės žvalgybos tarnybos pavadinimas buvo pakeistas ir ji buvo pervadinta Vyriausiąja valdyba (GU), tačiau visuomenėje ji vis vadinama GRU.

Tai yra viena iš trijų Maskvos šnipinėjimo tarnybų. Šioje srityje taip pat dirba Federalinė saugumo tarnyba (FSB) ir Užsienio žvalgybos tarnyba (SVR).

V. Putinas anksčiau vadovavo FSB. Jos atitikmuo Sovietų Sąjungoje buvo liūdnai pagarsėjusi KGB.

Rusijos karinės žvalgybos tarnyba GRU turi tankų šnipų tinklą užsienyje. Jai pavaldžios gerai apmokytos specialiosios paskirties pajėgos dalyvavo įvairiuose pasaulio konfliktuose, įskaitant konfliktus Afganistane ir Čečėnijoje.