„Pasimatysime rytoj. Labai ačiū visiems!“ – sakoma vėlai ketvirtadienį C. Puigdemont'o vardu paskelbtoje žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“.

Suduodamas skaudų smūgį Madridui, Šlėzvigo-Holšteino žemės teismas nusprendė, kad išdavimas pagal kaltinimą maištu būtų neteisėtas.

C. Puigdemont'as nedalyvavo smurte per spalio mėnesį įvykusį referendumą dėl Katalonijos nepriklausomybės, sakoma teisėjų pareiškime.

Tuo remiantis buvo atmestas kaltintojų argumentas, kad Ispanijos kaltinimas maištu yra pakankamai panašus į Vokietijos tėvynės išdavimo sąvoką, todėl gali pateisinti ekstradiciją.

Vis dėlto Vokietijos teismas nurodė, kad C. Puigdemont'as galėtų būti išduotas Madridui dėl taip pat jam pateikto kaltinimo valstybės lėšų švaistymu, tačiau ispanų teisėjai artimiausiu metu turi „paaiškinti detales“.

55 metų Katalonijos eksprezidentas dabar turės sumokėti 75 tūkst. eurų užstatą, nuolat informuoti pareigūnus apie savo buvimo vietą, kas savaitę prisistatyti į policiją, vykdyti prokurorų ar teismo šaukimus, neišvykti iš Vokietijos.

„Piktinantis kaltinimas“

C. Puigdemont'o advokatai vokiečiai savo pareiškime sveikino sprendimą atmesti „piktinantį kaltinimą“ maištu ir pridūrė, kad gerbia teisėjų raginimą Ispanijai suteikti daugiau informacijos.

"(C. Puigdemont'as) visuomet kartojo, kad visiškai pasitiki Vokietijos teismų sistema“, – tviteryje parašė jo advokatas Barselonoje Jaime Alonso-Cuevillasas.

Šaltinis Ispanijos vyriausybėje naujienų agentūrai AFP sakė, kad Madridas „visuomet gerbia“ teismų sprendimus, „patinka jie ar ne“, ir pridūrė, kad vyriausybė tikisi Ispanijos teismų „deramų priemonių“ atsakant į tai.

Jeigu bus išduotas tik dėl valstybės lėšų švaistymo, C. Puigdemont'as pagal Europos teisę negalės būti teisiamas Ispanijoje dėl rimtesnio kaltinimo maištu.

Lengvesnis kaltinimas yra susijęs su išlaidomis Katalonijos nepriklausomybės referendumui. Madridas nuodo 1,6 mln. eurų sumą.

Naujienos apie C. Puigdemont'o paleidimą už užstatą „sumažins įtampą ir spaudimą Katalonijoje“, kur protestuotojai pastarosiomis dienomis blokuodavo gatves ir susiremdavo su policija, AFP sakė politologas Oriolis Bartomeusas iš Barselonos autonominio universiteto.

Tačiau palengvėjimas bus „tik trumpalaikis“, nes „niekas neišspręsta“, pridūrė jis.

C. Puigdemont'o advokatai Ispanijoje pateikė apeliaciją prieš kaltinimą maištu ir akcentuoja, kad separatistų lyderis nedalyvavo smurte.

Ispanijos visuomenė nesutaria, ar Katalonijos referendumas buvo „smurtinis sukilimas“ kaip sako įstatymas.

Apklausos rodo, kad dauguma katalonų atmeta kaltinimą maištu. Balandžio 15 dieną Barselonoje organizuojama didelė demonstracija, kurios metu bus reikalaujama paleisti kalinamus separatistų lyderius.

Pabėgimas į Europą

Po spalio 27 dieną vienašališkai paskelbtos nepriklausomybės centrinė vyriausybė Madride pašalino C. Puigdemont'ą iš Katalonijos prezidento posto ir jis pabėgo į Belgiją.

Buvęs Katalonijos lyderis kovo 25 dieną buvo sulaikytas vokiečių policijos, kai iš Suomijos vyko atgal į Belgiją.

C. Puigdemont'as ir šeši jo politiniai sąjungininkai nuo Ispanijos valdžios pabėgo bandydami savo padėčiai suteikti tarptautinę dimensiją, į ginčą įtraukiant kitas Europos Sąjungos šalis.

Belgijos teisėjas ketvirtadienį už užstatą paleido tris iš keturių buvusių Katalonijos ministrų, kurie su C. Puigdemont'u pabėgo į Belgiją, o vėliau pasidavė šios šalies policijai.

Ispanija šiuos tris buvusius katalonų ministrus – Meritxell Serret, Antoni Cominą ir Lluisą Puigą – nori teisti už maištą, valstybės lėšų švaistymą ir nepaklusimą valstybei.

Dar devyni separatistų veikėjai, tarp jų šeši buvusios C. Puigdemont'o vyriausybės nariai ir buvusi Katalonijos parlamento pirmininkė, šiuo metu yra sulaikyti Ispanijoje.