Katalonijai paskelbus nepriklausomybę, Madridas nušalino C. Puigdemont'ą ir kitus regiono politikus dėl jų vaidmens siekiant regiono nepriklausomybės bei sušaukė pirmalaikius Katalonijos parlamento rinkimus. Juose itin gerai pasirodžius separatistinėms partijoms, tikėtina, kad C. Puigdemont'as bus perrinktas regiono prezidentu.

„Yra tik dvi pasirinkimo galimybės, kalėjime aš negalėčiau kreiptis į žmones, rašyti ir susitikti su jais“, - radijo stočiai „Catalunya Radio“ sakė Belgijoje esantis C. Puigdemont'as. Sugrįžus į Ispaniją, politikui grėstų suėmimas dėl kaltinimų sukilimu, maištavimu ir piktnaudžiavimu viešosiomis lėšomis.

„Šiais laikais mokslinių tyrimų projektai ir didžiulės verslo įmonės valdomos naudojantis naujomis technologijomis. Tai nėra tokios įprastos sąlygos, kurių mes būtume norėję, tačiau, deja, daug sunkiau valdyti Kataloniją iš Ispanijos, kur atsidurtume kalėjime“, - teigė C. Puigdemont'as.

Katalonijos parlamentui paskelbus nepriklausomybę, spalio 27 dieną kartu su savo kabinetu nušalintas C. Puigdemont'as pabėgo į Belgiją. Po pirmalaikių rinkimų pagrindinės Katalonijos separatistinės partijos žadėjo jį perrinkti regiono vadovu.

Tačiau centrinė vyriausybė Madride įspėjo, kad Katalonija negali būti valdoma nuotoliniu būdu, o jei C. Puigdemont'as bandys valdyti iš Belgijos, Katalonijoje bus išlaikytas po nepriklausomybės paskelbimo spalį regione įvestas tiesioginis valdymas.