Kalbėdamas per PSO metinę asamblėją, atnaujintą pirmadienį po gegužę paskelbtos pertraukos, organizacijos generalinis sekretorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas taip pat pasveikino Joe Bideno išrinkimą naujuoju JAV prezidentu ir išreiškė viltį, kad tai gali siųsti žinią, jog pasaulyje bus glaudžiau bendradarbiaujama, kad pandemija būtų sustabdyta.

Pasak jo, žmonėms gyvybiškai svarbu vadovautis mokslo rekomendacijomis ir atsispirti pagundai virusą ignoruoti.

„Mes galim būti pavargę nuo COVID-19. Tačiau ji nėra pavargusi nuo mūsų“, – kalbėjo Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

PSO vadovas pats yra izoliavęsis dėl kontakto su žmogumi, kuriam buvo patvirtinta COVID-19.

„Jis medžioja tuos, kieno sveikata silpnesnė, bet taip pat medžioja mūsų silpnybes: nelygybę, susiskaldymą, neigimą, polinkį įsivaizduojamus dalykus laikyti tikrais ir piktybinį neišmanėliškumą“, – aiškino Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Negalime su juo susiderėti – arba užmerkti akis ir tikėtis, kad tai praeis, – pridūrė jis. – Jis [virusas] nekreipia jokio dėmesio į politinę retoriką ar sąmokslo teorijas.“

„Mūsų vienintelė viltis – mokslas, sprendiniai ir solidarumas“, – pabrėžė PSO vadovas.

Šie komentarai nuskambėjo COVID-19 pandemijai nusinešus jau daugiau kaip 1,25 mln. žmonių gyvybių visame pasaulyje. Virusu, kuris praeitų metų pabaigoje pirmąkart buvo aptiktas Kinijoje, užsikrėtė jau daugiau kaip 50 mln. žmonių.

Vakcina gali pakreipti pandemijos eigą kita kryptimi

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) optimistiškai vertina pažangą kuriant vakciną nuo koronaviruso, praneša agentūra „Reuters“.

Vakcina tiems žmonėms, kurie yra labiausiai neatsparūs virusui, gali iš esmės pakeisti pandemijos eigą kita kryptimi, 0 pirmadienį sakė aukštas PSO atstovas Bruce‘as Aylwardas. Jis „labai pozityviu“ pavadino farmacijos kompanijų „BioNTech“ ir „Pfizer“ pranešimą, kad jų kuriama vakcina yra labai efektyvi ir kad jos jau lapkritį ketina Jungtinėse Valstijose pateikti prašymą vakciną registruoti.

Farmacijos kompanijos „Biontech“ ir „Pfizer“, remdamosi klinikiniais tyrimais, pirmadienį paskelbė, kad jų kuriamos potencialios vakcinos nuo koronaviruso veiksmingumas siekia daugiau kaip 90 proc.

„Biontech“ ir „Pfizer“ kuriama vakcina nuo liepos bandoma vadinamojoje trečiojoje fazėje. Šiuose bandymuose visame pasaulyje dalyvauja 43 500 žmonių.

Sunkių šalutinių padarinių nepastebėta, sakoma pranešime. Vakcina BNT162b2 kuriama nuo sausio vidurio.

Daugiau kaip 43 500 žmonių jau suleista mažiausiai viena vakcinos dozė iš dviejų. Antroji suleidžiama po trijų savaičių. Gamintojų teigimu, apsauga įgyjama praėjus savaitei po antrosios injekcijos.