Belaisvių apsikeitimas tarp Ukrainos pajėgų ir prorusiškų separatistų buvo vienas reikšmingiausių poslinkių po Minsko taikos susitarimo. Vis dėlto per pastarąjį mėnesį darbas šioje srityje sustojo. Kijevo atstovai teigė, kad buvo paleista tik apie 40 belaisvių, o tolimesnės derybos tapo politizuotos, praneša „Newsru“.

Sekmadienio rytą „Donecko liaudies respublikos“ atstovas D. Pušilinas pareiškė, kad sprendimas sustabdyti belaisvių apsikeitimą buvo būtinas.

„Būtina sustabdyti belaisvių apsikeitimą prieš oficialų sprendimą suformuoti keturias darbo grupes, kurios būtų atsakingos už Minsko susitarimo įgyvendinimą“, – žurnalistams sakė D. Pušilinas.

Politiniai nesutarimai tarp Ukrainos vyriausybės ir prorusiškų separatistų atstovų šiuo metu liečia du svarbiausius klausimus: socialinių išmokų mokėjimai Luhansko ir Donecko „nepriklausomų respublikų“ gyventojams ir rinkimų šiose regionuose organizavimo. Taip pat nuolat iškyla karinės konfrontacijos problema – abiejų pusių sunkiosios ginkluotės atitraukimo nuo demarkacijos linijos.

Kovo mėnesio pabaigoje apsikeitimo belaisviais centro atstovas Vasilijus Budikas savo asmeninėje „Facebook“ paskyroje taip pat minėjo, kad derybos visiškai įstrigo ir atėjo metas „kažką keisti“, nes „mes galime žaisti politiką arba pabandyti išlaisvinti vaikinus“.

Remiantis žiniasklaidos pateikiamais duomenimis, prorusiški separatistai šiuo metu įkalinę apie 400 Ukrainos pajėgų karių iš karščiausių buvusių susirėmimų taškų – Debalcevės ir kt. Per šiuos ir praėjusius metus iš viso buvo išlaisvinta apie 2,5 tūkst. žmonių.