Kyjivo valdžia galėtų išsiųsti rusus į Hagoje įsikūrusį teismą, jei dėl teisinių priežasčių teismo procesai negalėtų vykti Ukrainoje, sakė TBT vyriausiasis prokuroras Karimas Khanas.

Rusija, kuri vasario 24 dieną įsiveržė į Ukrainą, atsisakė prisijungti prie TBT, kai 2002 metais buvo įsteigtas šis teismas, skirtas teisti asmenims už nusikaltimus, įskaitant karo nusikaltimus, nusikaltimus žmoniškumui ir genocidą.

„Teisiškai taip, tai nebūtų kliūtis mūsų jurisdikcijai“, – sakė K. Khanas spaudos konferencijoje ES teisinio bendradarbiavimo agentūros Eurojusto būstinėje.

TBT pradėjo savo tyrimą dėl karo Ukrainoje netrukus po Rusijos įsiveržimo, tačiau teigė, kad nori, jog Ukraina, kai įmanoma, pati trauktų įtariamuosius baudžiamojon atsakomybėn.

K. Khanas nepasakė, kada TBT tikisi pateikti pirmuosius savo kaltinimus, teigdamas, kad palauks, kol „bus pakankamai įrodymų“.

Kyjivas jau nuteisė 10 žmonių dėl nusikaltimų, įvykdytų per Rusijos invaziją, spaudos konferencijoje sakė Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas. Iš viso Ukraina pateikė kaltinimus 186 asmenims, daugiausia už akių, ir pateikė teismui dokumentus dėl dar 45 asmenų.

O kol kas Ukraina renka įrodymus dėl Rusijos vykdomų karo nusikaltimų šią savaitę bombarduojant Kyjivą ir kitus miestus, sakė A. Kostinas.

„Visi kiekvienos raketos, kiekvieno drono pataikymai, kiekviena žala civilinei infrastruktūrai, kiekvienas ukrainietis, kuris žuvo ar buvo sužeistas per šias raketų atakas, viskas yra dokumentuojama ir keliamos baudžiamosios bylos“, – sakė jis.

Keletas Vakarų lyderių Rusijos smūgius pavadino karo nusikaltimu.

Rumunija pranešė, kad prisijungė prie tarptautinės tyrimo grupės, tiriančios karo nusikaltimus kartu su Lietuva, Lenkija, Ukraina, Estija, Latvija, Slovakija, Eurojustu ir TBT.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją