Kaip informuoja independent.co.uk, po buvusio centro darbuotojo pareiškimų imigracijos ministras Tony Burke‘as pranešė šios savaitės pabaigoje pats vyksiąs į Manuso salą ir aiškinsis, kas vyksta centre, tačiau pabrėžė, kad Australijos vyriausybė laikysis naujos politikos, nors daugelio teigimu, toks sprendimas laužo Ženevos konvencijos dėl pabėgėlio statuso nuostatas.

Anot balandį iš darbo išėjusio R. St George‘o, vyrams skirtoje centro dalyje sulaikytieji išžagino šešis sulaikytuosius, o vadeivos visus kitus prigrasino tylėti. Vienam vyrui tol pylė į ausį tirpiklio, kol trūko ausies būgnelis.

Centro sveikatos ir saugumo skyriaus vadovu dirbęs R. St George‘as pasakojo SBS televizijai, kad vos ne kasdien kas nors bandydavo nusižudyti.

„Dar nemačiau tokių bejėgių ir viltį praradusių žmonių. Australijoje tokia įstaiga šunų prieglaudai nebūtų tinkama. Jos savininkus uždarytų į kalėjimą. Visaip stengiausi padaryti tą vietą saugia, tačiau greitai paaiškėjo, kad tai neįmanoma. Man gėda, kad esu australas“, – teigė jis.

Manuso saloje nuo 2001 m. apgyvendindavo prašančius prieglobsčio Australijoje. Tuos, kurių prašymus patenkindavo, apgyvendindavo Australijoje. Tačiau praėjusią savaitę šalies premjeras Kevinas Ruddas pranešė, jog nuo šiol Australija nesuteiks prieglobsčio atplaukusiems prie jos krantų valtimi ir išsiųs juos atgal į Papua Naująją Gvinėją, kuri kasmetiniame Jungtinių Tautų Organizacijos sveikatos priežiūros, švietimo, atlyginimo ir gyvenimo trukmės indekse užima 156-ą vietą iš 186-ių. Australija minėtame sąraše antra.

Na o Australija bando atgrasinti per Indijos vandenyną atplaukiančius prieglobsčio prašytojus ir numalšinti mokesčių mokėtojų pyktį, kurį kursto Leiboristų partija ir konservatyvi opozicija.

Pagal naujus planus, Manuso centrą išplės, kad galėtų apgyvendinti 3 000 asmenų. R. St George‘o teigimu, Imigracijos centro darbuotojai apsimeta nematantys seksualinių nusikaltimų, o aukos priverstos gyventi kartu su kankintojais. Anot, R. St George‘o, saloje nėra sąlygų atskirti aukas ir jų kankintojus.

Imigracijos departamento Kanberoje atstovai pareiškė negavę jokių pranešimų apie bandymus nusižudyti ar seksualinę prievartą.