28 ES šalių vidaus reikalų ministrai taip pat palaikė Prancūzijos raginimą iš esmės peržiūrėti Šengeno sutartį, kad būtų leistas „sistemingas“ ES piliečių tikrinimas prieš šios zonos sienų, pridūrė šaltiniai.

„Šalys narės imasi nedelsiant įgyvendinti būtinus sistemingus ir koordinuotus tikrinimus prie išorinių sienų, taip pat asmenų, kurie naudojasi judėjimo laisve“, – sakoma susitikimo baigiamojo pareiškimo juodraštyje.

Po 129 žmonių atakas nusinešusių atakų Paryžiuje iškilo nerimą keliančių klausimų apie Šengeno zonos sienų saugumą. Šios zonos, kuriai priklauso 22 ES narės ir Bendrijai nepriklausančios Norvegija, Šveicarija, Islandija bei Lichtenšteinas, viduje žmonės gali laisvai judėti, netikrinami prie sienų.

Raginimų peržiūrėti Šengeno sistemą pagausėjo po to, kai paaiškėjo, jog kai kurie Paryžiaus atakų dalyviai atvyko iš Belgijos, o tos grupės numanomas vadeiva Abdelhamidas Abaaoudas tikriausiai grįžo į Europą iš Sirijos, kur padėjo džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“, ir dalyvavo išpuoliuose, bet buvo nukautas per policijos reidą trečiadienį.

ES pareigūnai sakė, kad dabar bus tikrinami ne vien į Šengeno zoną atvykstančių keliautojų pasai, bet ir informacija duomenų bazėse.