Per vadinamuosius Rusijos prezidento „rinkimus“ Latvijoje gyvenantys Rusijos piliečiai galėjo balsuoti savo šalies ambasadoje Rygoje.

Sekmadienį po 20 val. prie pastato dar driekėsi kelių dešimčių žmonių eilė. Vietoje dirbo policijos pajėgos ir pasieniečiai. Oficialiai balsavimas turėjo baigtis 20 val.

Priešais ambasadą, esančią Ukrainos Nepriklausomybės gatvėje, neseniai neaiškiomis aplinkybėmis mirusio Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno atminimui degė žvakės. Taip pat buvo antikarinių ir antiputiniškų instaliacijų, tarp jų - kartuvės su Vladimirą Putiną primenančia lėle.

Policija pranešė iki 17 val. prie Rusijos ambasados dėl administracinių teisės pažeidimų sulaikiusi keturis asmenis: du – už viešosios tvarkos trikdymą, vieną – už karą šlovinančią simboliką, dar vieną – už agresyvų elgesį.

Iki 17 val. pasieniečiai ir policija patikrino beveik 700 balsuoti atvykusių Rusijos piliečių dokumentus. 20 iš jų neturėjo galiojančių leidimų gyventi Latvijoje.

Latvijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad „vadinamieji Rusijos prezidento rinkimai nebuvo nei laisvi, nei sąžiningi“.

Julija Navalnaja prisijungė prie protesto akcijos Berlyne

A. Navalno našlė Julija Navalnaja gavo gėlių iš rėmėjų ir kalbėjosi su kitais balsuoti atėjusiais žmonėmis ilgoje eilėje prie Rusijos ambasados Berlyne.

A. Navalnas, ryškiausias Putino varžovas, praėjusį mėnesį paslaptingomis aplinkybėmis mirė kalėjime Arktyje.

Julija Navalnaja prie Rusijos ambasados Berlyne

„Panaudosiu savo biuletenį savo nuomonei išreikšti“, – sakė 43 metų Tatjana Leontjeva, laukdama savo eilės balsuoti prie Rusijos ambasados Paryžiuje.

„Manau, kad ant jo parašysiu Navalno vardą, paaiškinsiu, kad Putinas yra valdžioje neteisėtai“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Viename Prancūzijos banke dirbantis Viačeslavas Dorofejevas teigė, kad „yra juntamas žmonių noras kažkaip pakeisti situaciją“.

Remiantis pranešimais spaudoje, Moldovoje policija sulaikė 54 metų vyrą po to, kai į Rusijos ambasadą buvo mesti du Molotovo kokteiliai.


„Jis savo poelgį pateisino nepasitenkinimu Rusijos valdžios veiksmais“, – paaiškino policija.

Įvykio vietoje filmuotoje medžioje matoma, kaip policijos pareigūnai vejasi ir sulaiko įtariamąjį. Jis garsiai piktinasi Rusija ir jos politika, aiškina nekenčiantis šios šalies.

„Balsuojate už fašistą, už fašistą, kalės jūs bl...“, – jo poelgiu besipiktinančioms rusakalbėms moterims šaukė pareigūnų sulaikytas vyras.

Kitų pranešimų apie smurtą kol kas nesulaukta.

Rinkėjai prie Rusijos ambasados Londone

Stambule eilės prie Rusijos konsulato siekė kelis šimtus metrų, daug žmonių atvyko į vidurdienį vykusį protestą.

„Norime apsunkinti Putino darbą“, – sakė Jurijus, kuris, kaip ir jo bendražygė Elena, pasipuošusi Ukrainos vėliavos spalvomis. Kalbinamas jis atsisakė nurodyti savo pavardę.

Pora sakė, kad pabėgo iš Rusijos 2022 metų gruodį.

„Buvau sugniuždytas, kai mirė Navalnas, apsiverkiau. Štai kodėl šiandien čia atėjau", – sakė 31 metų Vadimas, rusas, vedęs ukrainietę.

Belgrade aktyvistai iškėlė plakatą su užrašu „Putinas – ne Rusija“ ir sulaukė šimtų balsavimo eilėje laukusių žmonių plojimų.

„Kai kurie žmonės planuoja sugadinti savo biuletenį ir padaryti jį negaliojančiu balsuodami už kelis kandidatus“, – pasakojo Peteris Nikitinas, aktyvistas ir vietinės organizacijos už demokratinę Rusiją įkūrėjas. „Jei turėsiu laiko, padarysiu tą patį“, – teigė jis naujienų agentūrai AFP.

Rinkėjų eilė prie Rusijos ambasados Londone

Ne visi rinkėjai buvo prieš V. Putino perrinkimą.

„Kaip gali būti prieš Putiną?, – klausė vienas Paryžiuje gyvenantis rusas, atsisakęs skelbti savo vardą. – Jis gelbsti pasaulį“.

53 metų mokytoja Svetlana Miasnikova teigė, kad ji taip pat balsuos už Putiną. „Jis yra geriausias visų laikų prezidentas“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP Paryžiaus ambasadoje.

Hagoje tūkstančiai žmonių sudarė kelių šimtų metrų eiles prie ambasados, kurioje policija atitvėrė gatvę.

Kai kurie buvo apsirengę mėlynai baltai, Rusijos opozicijos spalvos drabužiais, o kiti dainavo protesto dainas ir mojavo Ukrainos vėliavomis arba padėjo gėlių prie A. Navalno paveikslo, pranešė vietos žiniasklaida.

„Viskam, kas vyksta Rusijoje su Putinu, turi būti padarytas galas, – sakė vienas protestuotojas visuomeniniam transliuotojui NOS. – Turi įvykti sąžiningi rinkimai“.

Niujorke Ukrainos aktyvistai protestuoja prieš Rusijos propagandos įtaką pasaulyje


Ukrainos aktyvistai Niujorke susirinko į mitingą, protestuodami prieš tarptautinę Rusijos propagandos įtaką.

Taip rašo „BBC News Ukraine“, praneša „Ukrinform“.

„Ukrainos aktyvistai Niujorko centre mitinguoja prieš Rusijos propagandą“, – rašoma „Instagram“ paskyroje.

Mitingą-erformansą organizavo ne pelno organizacija Svitanok.nyc.

„Tyla žudo ir sukuria erdvę manipuliacijoms, nežinojimui ir nuodingos Rusijos propagandos sklaidai. Ši propaganda yra tarp mūsų, ji jau yra čia, Amerikoje. Rusai kultūrą naudoja kaip ginklą", – teigia organizacija ir priduria, kad ukrainiečiai privalo netylėti.

Pasak organizacijos, todėl Ukrainos aktyvistai ir surengė į mitingą, norėdami parodyti amerikiečiams tikrąjį Rusijos Federacijos veidą.

Akcijos dalyviai nešėsi plakatus su užrašais, kad Rusija yra teroristinė valstybė, žudanti civilius, ir nuotraukas su Rusijos agresijos įrodymais.

„Šiandien atėjome pasakyti, kad Rusija yra teroristinė valstybė. Jų raketos pataikė į Odesą, žudydami mūsų žmones. Todėl jų kultūra tiesiogiai žudo žmones", – kalbėjo Svitanok.nyc prezidentas Oleksandras Taranas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)