Teismas paliko 84 metų Rifaatui al Assadui pernai skirtą ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, nors dėl savo senyvo amžiaus jis gali jos neatlikti.

Tačiau teismas leido įgyvendinti ankstesnį teismo sprendimą ir konfiskuoti kaltinamojo nekilnojamąjį turtą Prancūzijoje, kurio vertė siekia 90 mln. eurų.

R. al Assadas yra pramintas „Chamos skerdiku“ – teigiama, kad jis vadovavo pajėgoms, 1982 metais nuslopinusioms sukilimą centrinėje Sirijoje.

Prancūzijoje tyrimas jo atžvilgiu vyko nuo 2014-ųjų.

Velionio Sirijos prezidento Hafezo al Assado – dabartinio prezidento B. al Assado tėvo – jaunesniojo brolio teismas buvo susijęs su įtariamais 1984–2016 metais įvykdytais nusikaltimais, įskaitant mokestinį sukčiavimą sunkinančiomis aplinkybėmis ir neteisėtą lėšų iš Sirijos iždo pasisavinimą.

Praėjusį birželį Paryžiaus teismas atmetė R. al Assadui pareikštus kaltinimus, siejamus su laikotarpiu nuo 1984 iki 1996 metų, tačiau pripažino jį kaltu dėl Sirijos valstybinių lėšų pasisavinimo 1996–2016 metais. Jis taip pat buvo pripažintas kaltu dėl mokestinio sukčiavimo.

Buvęs Sirijos viceprezidentas R. al Assadas iš tėvynės išvyko 1984-aisiais, surengęs nesėkmingą perversmą prieš savo brolį Hafezą, vadovavusį Sirijai nuo 1971 iki 2000 metų.

Atvykęs į Europą R. al Assadas stebino prabangiu gyvenimu, keturiomis žmonomis ir 16 vaikų.

Prancūzijoje, be kitų dalykų, jam priklausė du namai prabangiuose Paryžiaus rajonuose, žirgynas, maždaug 40 butų ir pilis.

Jis ir jo šeima taip pat turėjo 507 valdas Ispanijoje, vertinamas maždaug 695 mln. eurų. Visas jo valdas Ispanijoje pareigūnai areštavo 2017 metais.

Prancūzijos garbės legiono ordinu 1986 už „suteiktas paslaugas“ apdovanoto R. al Assado advokatai virtino, kad visos jo pajamos buvo teisėtos.

Prancūzijoje bylą R. al Assadui 2013 metais iškėlė su korupcija kovojanti grupė „Sherpa“.

Ketvirtadienį paskelbtame pareiškime apeliacinio teismo sprendimą grupė pavadino „padrąsinančiu“ ir išreiškė viltį, kad teismai nuo šiol aktyviau kovos su neteisėtomis lėšomis, paslėptomis Prancūzijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją