Prancūzijos rytinio Nansi miesto teismas pateikė kaltinimus 27 asmenims nuo 19 iki 55 metų, kurie susiję su virtine nusikaltimų, įskaitant nusikalstamą bendrininkavimą ir prekybą žmonėmis. Teismas vyksta šalyje nerimstant karštoms diskusijoms dėl to, kaip elgtis su romų migrantais iš Rytų Europos.

Šeimų veiklos tyrimui vadovavęs policijos pareigūnas Gille Weintz sakė, kad šeimos yra siejamos su 100 vagysčių, kurios buvo įvykdytos vien per 2011 metus Prancūzijoje ir Belgijos bei Vokietijos pasienio rajonuose.

Didžiąją dalį šių nusikaltimų, kaip įtariama, įvykdė vos 10 metų vaikai.

„Vagystės vyko kasdien visoje Europoje, – sakė G.Weintz.- Jie niekada nesiliaudavo: vaikams tai buvo kaip tam tikra karinė tarnyba“.

Pasak pareigūno, kaltintojai taip pat pateiks įrodymų, kad romų nuotakos būdavo perkamos, o paskui išmetamos, jeigu neatnešdavo šeimoms pakankamai pinigų.

Įrodymai yra paremti 120 įtariamųjų telefoninių pokalbių įrašais, kurie, pasak pareigūno, atskleidžia į mafijos panašią struktūrą, kurioje klanų vadus supa tinklas jiems pavaldžių kapitonų ir leitenantų, o šie savo ruožtu vadovauja vaikų grupelėms, kurios yra pačioje hierarchinės piramidės apačioje.

„Dalis atskleistos medžiagos ypač šokiruoja, kai, pavyzdžiui, tėvas prašo savo 12-metės dukters paslėpti vogtą 80 tūkst. eurų kainuojantį laikrodį savo tiesiojoje žarnoje, nes jis žino, kad policija netikrins nepilnamečių“, – pasakojo G.Weintz.

Kaltinimai dėl prekybos žmonėmis yra susiję su įtariamu žmonų pirkimu už 180 tūkst. eurų. ir daugiau.

„Kuo geriau jos vagia, tuo aukštesnė yra kaina, – pridūrė Weintz. – Jaunai atrodančios moterys taip pat yra vertos daugiau, nes jos lengviau gali apsimesti nepilnametėmis“.

Pareigūnas papasakojo apie vieną tokią Nathalie, kuri buvo parduota, bet nepateisino pirkėjų lūkesčių, nes per dvejus metus šeimai uždirbo „tik“ 200 tūkst. eurų.

„Romų teismas nurodė jos šeimai sugrąžinti 100 tūkst. eurų, tačiau vėliau ši suma buvo sumažinta iki 55 tūkst., atsižvelgiant į lytinį išnaudojimą, kurį ji patyrė“, – sakė pareigūnas.

Tuo tarpu iš vaikų yra tikimasi po 5 tūkst. eurų per mėnesį. Šią sumą jie gali atnešti vogtomis prekėmis, kurios yra vėliau parduodamos Prancūzijoje ar Vokietijoje. Dalis tų pinigų atitenka klanų bosams, daliai kurių priklauso prabangus nekilnojamas turtas Kroatijos Slavonski Brode.

Įtariama šiai struktūrai vadovavusi 66 metų moteris bus teisiama atskirai nuo kitų 27 įtariamųjų.

Įtariamųjų advokatai atmeta su prekyba žmonėmis susijusius kaltinimus. Pasak jų, tokie finansiniai sandoriai prilygsta tradiciniam kraičiui.

Teisiamųjų teisininkai taip pat prašys teismo atmesti tuos įrodymus, kurie yra surinkti iš telefoninių pokalbių įrašų.

Be to, gynybos advokatai abejoja, ar jų klientai gali tikėtis teisingo teismo tokioje priešiškoje romams atmosferoje, kokia dabar yra Prancūzijoje, neseniai vidaus reikalų ministrui Manuel Valls pareiškus, kad dalis romų niekada neprisitaikys prie Prancūzijos kultūros ir todėl turi būti deportuoti.