Bretanės regiono Ploermelio mieste stovėjusią velionio pontifiko statulą, sveriančią 13 tonų, kranas perkėlė į privačią žemę, esančią maždaug už 30 metrų.

Ši statula piktino Prancūzijos sekuliarumo gynėjus, nes stovėjo viešoje vietoje.

„Toks yra rezultatas. Vykdomi Prancūzijos įstatymai, užtikrinama pagarba pasaulietiškumui ir Valstybės Tarybos sprendimui“, – sakė Ploermelio parapijos kunigas Christophe'as Gueganas.

Jis išreiškė viltį, kad tai sugrąžins miestui ramybę.

Iš Gruzijos kilusio garsaus Rusijos skulptoriaus Zurabo Ceretelio sukurta Jono Pauliaus II statula po arka su kryžiumi Ploermelyje iškilo 2006-aisiais.

Tačiau viena Prancūzijos ne pelno organizacija – Nacionalinė laisvosios minties federacija (Fédération nationale de la libre pensée) – dėl pontifiko statulos kartu su dviem vietos gyventojais kreipėsi į teismą.

Prancūzijos Katalikų Bažnyčia išreiškė pasipiktinimą, kai pernai spalį Prancūzijos aukščiausios instancijos administracinis teismas nusprendė, kad kryžius pažeidžia 1905 metais šalyje priimtą pasaulietiškumo įstatymą, draudžiantį religinius simbolius ant viešose vietose esančių monumentų.

Perkėlus lenko Jono Pauliaus II statulą į privačią žemę, teoriškai šis skulptūros kūrinys 1905 metų įstatymo nebepažeidžia.

Lenkijos vyriausybė anksčiau yra siūliusi dėl kilusio ginčo pervežti šią statulą į Lenkiją.