Per pirmuosius antskrydžius nuo penktadienio vakarą įvykusių skerdynių, per kurias žuvo bent 129 žmonės, o dar per 350 buvo sužeisti, Prancūzijos karo lėktuvai bombardavo IS taikinius ar Rakoje – islamistų faktinėje sostinėje Sirijoje.

Per tą reidą buvo sunaikinta viena IS vadavietė, džihadistų verbavimo centras, šaudmenų sandėlys ir „teroristų“ mokymo stovykla, nurodė Gynybos ministerija.

Ši operacija buvo atlikta koordinuojant veiksmus su JAV pajėgomis; joje dalyvavo 12 lėktuvų, kurie pakilo iš Jordanijos ir Jungtinių Arabų Emyratų, sakoma ministerijos pranešime.

Per naktinius reidus konfiskuoti ginklai ir suimti įtariamieji

Prancūzijos policija pirmadienį paryčiais surengė dešimtis reidų prieš įtariamus islamistus, ypač Liono apylinkėse, kur buvo suimti penki žmonės ir buvo rastas ginklų „arsenalas“, nurodė policijos šaltiniai.

Bent 13 reidų buvo surengti to pietrytinio Prancūzijos miesto apylinkėse, kur buvo suimti penki žmonės ir paimtas raketinis granatsvaidis, Kalašnikovo automatas, neperšaunamų liemenių bei trumpavamzdžių ginklų, pranešė vietos policija.

Tulūzoje, Grenoblyje iš netoli Prancūzijos ir Belgijos sienos esančiame Žemone, taip pat Paryžiaus priemiestyje Bobini naktį vyko reidai. Nėra aišku, ar ankstų pirmadienio, lapkričio 16-osios, rytą vykę reidai tiesiogiai susiję su Paryžiuje įvykdytais teroro išpuoliais, tačiau jie atlikti esant prezidento Francois Hollande'o paskelbtai nepaprastajai padėčiai, praneša theguardian.com.

Pranešama apie kelis areštus minėtose vietose bei kratas pastatuose. Skelbiama, kad Tulūzoje buvo konfiskuoti ginklai.

„Agence France-Presse“ praneša, kad Tulūzoje vykdyti reidai nėra tiesiogiai susiję su teroro išpuoliais Paryžiuje, tačiau tai yra antiteroristinės operacijos pasienyje dalis.

Reidas vyko įvairiose Mirail rajono vietose. Čia anksčiau gyveno ir Mohamedas Merahas, islamistų teroristas, 2012 metais nužudęs tris žydų vaikus, rabiną ir tris desantininkus.

Prezidentas Francois Hollande'as pasmerkė atakas Paryžiuje, kurios buvo didžiausias teroro išpuolis per šalies istoriją, sakydamas, kad tai yra „karo aktas“, ir žadėdamas „negailestingai“ smogti „Islamo valstybei“.

M. Vallsas: planuojamos naujos teroro atakos

Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas pirmadienį pažymėjo, kad šalies institucijos įsitikinusios, jog teroristai planuoja naujas atakas Prancūzijoje ir kitose Europos šalyse po Paryžiuje surengtų skerdynių.

„Žinome, kad operacijos buvo planuojamos ir tebėra planuojamos, – ne vien prieš Prancūziją, bet ir prieš kitas Europos šalis“, – sakė jis.

SVARBIAUSI FAKTAI, ŽINOMI IKI ŠIOL:

- Prancūzija ėmėsi „plataus masto“ antskrydžių prieš „Islamo valstybės“ pozicijas Rakoje. Iš viso numesta 20 bombų, sunaikinta vadavietė, džihadistų verbavimo centras, ginklų sandėlis ir teroristų mokymų stovykla;

- Spėjama, kad su teroristiniais išpuoliais Paryžiuje susiję trys broliai. Vienas iš jų laisvėje ir slapstosi. Paaiškėjo, kad Prancūzijos policija apklausė įtariamąjį teroristą ir paleido į laisvę – tai nutiko kelios valandos po išpuolių virtinės;

- Teroristinių atakų aukų skaičius Prancūzijos sostinėje siekia 129, keli šimtai sužeisti.

- Vienoje iš centrinių Paryžiaus aikščių sekmadienį kilo panika, netrukus paaiškėjo, kad pavojaus būta netikro.

- JAV ir Prancūzija intensyvins atakas prieš teroristinės organizacijos „Islamo valstybė“ objektus, skelbia Vašingtonas.

- Sulaikyti šeši asmenys, kurie, kaip spėjama, palaikė ryšius su vienu iš Paryžiaus teroristų Omaru Ismailiu Mostefai.

- Per trijų koordinuotų komandų surengtas atakas Paryžiuje žuvo septyni teroristai.

Žemėlapyje galite pamatyti išpuolių vietas ir aukų skaičių.

Paryžiaus policija: du teroristinių išpuolių dalyviai į Europą grįžo iš Sirijos

Mažiausiai du Paryžiaus teroro išpuolių vykdytojai į Europą grįžo iš Artimųjų Rytų. Laikraščio „The Washington Post“ duomenimis, tokią išvadą padarė tyrimą atlikę Prancūzijos teisėsaugos institucijų darbuotojai, skelbia newsru.com.

Kaip teigia su tyrimu artimai susijęs šaltinis, dvidešimtmetis Bilalis Hadfi, susisprogdinęs prie stadiono „Stade de France“, kurį laiką buvo Sirijoje, o vėliau grįžo į Belgiją. Būtent Briuselis tapo puolimo rengimo baze. Dar vienas teroristas – Idlibe gimęs Ahmadas Almuhammadas – atvyko iš Sirijos kaip pabėgėlis. Spalio 3 dieną jis atkeliavo į Graikijos Leroso salą, o iš čia pasiekė Belgiją.

Teroristinės grupuotės narys Omaras Mustefalis Artimuosiuose Rytuose nebuvo, tačiau, kaip paaiškėjo, jis dėl įvairių priežasčių buvo sulaikytas policijos, įskaitant ir vairavimą be vairuotojo pažymėjimo. Specialiųjų tarnybų duomenimis, 2010-2013 metais jis lankė mečetę nedideliame miestelyje į pietryčius nuo Paryžiaus. Pasak tyrėjų, 2013 metų žiemą teroristas išvyko į Siriją. Kada jis grįžo į Europą, nežinoma.

Jau žinoma, kad kruvinose atakose Paryžiuje, kurios nusinešė 129 žmonių gyvybes, dalyvavo mažiausiai trys prancūzai savižudžiai sprogdintojai, sekmadienį pranešė miesto prokuratūra.

Du iš tų mirtininkų gyveno Belgijos sostinėje Briuselyje, nurodė Paryžiaus prokuroras Francois Molinsas.

Pasak jo, vienas iš savižudžių buvo 20-metis vyras, susisprogdinęs šalia nacionalinio stadiono, o antrasis, 31 metų vyras, detonavo mirtininko diržą bare Voltero bulvare.

Policija šeštadienį identifikavo pirmąjį užpuoliką - tai 29 metų paryžietis Omaras Ismailas Mostefai. Jis dalyvavo išpuolyje koncertų salėje „Bataclan“, kur žuvo 89 žmonės.

O.I.Mostefai, kurio tapatybė buvo nustatyta pagal nutrauktą pirštą, buvo žinomas žvalgybos tarnyboms. 2010 metais jis buvo išskirtas kaip prioritetinis radikalizavimo taikinys, bet iki penktadienio „niekada nebuvo susietas su kokiu nors teroristiniu tinklu ar sąmokslu“, nurodė prokuratūra.

Belgija paskelbė įtariamo Paryžiaus atakų dalyvio tarptautinę paiešką

Belgija išdavė tarptautinį arešto orderį vyrui, kuris yra įtariamas dalyvavęs Paryžiuje surengtose koordinuotose atakose kartu su savo dviem broliais, sekmadienį pranešė vienas teismo šaltinis.
Tyrimui artimi šaltiniai sakė manantys, kad tie trys broliai yra susiję su penktadienį įvykdytomis atakomis, nusinešusiomis bent 129 žmonių gyvybes.

Salahas Abdeslamas
Vienas iš brolių slapstosi, o kitas yra suimtas Belgijoje – nors neaišku, ar jis dalyvavo tose skerdynėse. Trečiasis susisprogdino prie vienos kavinės judriame Voltero bulvare, sakė šaltiniai.
Prancūzijos policija paskelbė dėl išpuolių ieškomo įtariamojo nuotrauką, įvardijusį jį kaip 26 metų Salahą Abdeslamą. Pareigūnai perspėjo, kad jis yra „pavojingas asmuo“.

Belgijos pareigūnai sulaikė septynis asmenis, kurie yra apklausiami dėl šaudynių ir mirtininkų sprogdintojų atakų Prancūzijos sostinėje, o tyrėjai nustatė, kad per tą operaciją panaudoti du automobiliai buvo išnuomoti Belgijoje, sakė prokurorai.

Anksčiau buvo pranešta, kad policija atliko kelis areštus, šeštadienį surengusi reidus neturtingame Briuselio rajone Molenbeke, kur gyvena daugiausiai imigrantai. To rajono gyventojai anksčiau buvo sieti ir su kitais teroro sąmokslais.

Belgijos premjeras Charles'as Michelis sakė, kad Molenbekas, žinomas kaip radikalizacijos židinys, yra „milžiniška problema“.