Duodamas interviu naujienų agentūrai AFP, M.Sapinas sakė, kad rezoliucija, kuri bus svarstoma ketvirtadienį, pasiųs „labai stiprią politinę žinią: kova su terorizmo finansavimu yra vienas iš Jungtinių Tautų narių prioritetų, o kiekviena valstybė turi imtis būtinų priemonių“.

Artėjant ketvirtadienį vyksiančiam visų 15 JT Saugumo Tarybos narių finansų ministrų susitikimui, kuris bus pirmasis tokio formato pasitarimas, M.Sapinas taip pat perspėjo, kad šalims, nesugebančioms sustabdyti finansavimo džihadistams, gali potencialiai būti paskelbtos sankcijos.

Prancūzija paprašė surengti šį susitikimą po teroro atakų Paryžiuje lapkričio 13-ąją, per kurias žuvo 130 žmonių. Atsakomybę dėl tų išpuolių prisiėmė IS.

Projektas, pagrįstas ankstesne rezoliucija, nukreipta prieš tarptautinį teroristų tinklą „al Qaeda“, bus „konkrečiai išplėstas prieš „Daesh“, aiškino M.Sapinas, vartodamas alternatyvų IS pavadinimą.

Jis pridūrė, kad bus „ypač siekiama įšaldyti sąskaitas, kurio vienaip ar kitaip susijusios su naftos kontrabanda“.

„Taip pat bus reikalaujama, kad valstybės laikytųsi ypatingo budrumo dėl meno kūrinių kontrabandos, kuri gali maitinti didelius judėjimus, tokius kaip „Daesh“, – sakė Prancūzijos ministras.

Adamas Szubinas, einantis JAV iždo departamento sekretoriaus pavaduotojo kovai su terorizmu ir finansiniais nusikaltimais pareigas, praeitą savaitę sakė, kad IS naftos juodojoje rinkoje uždirbo per 500 mln. dolerių (460 mln. eurų), ištuštino Irake ir Sirijoje užgrobtų bankų saugyklas, taip pat surinko milijonus prievartaudama turtą.

Vis dėlto šiam judėjimui, faktiškai kontroliuojančiam nedidelę valstybę, reikia stabilių ir atsinaujinančių finansavimo šaltinių – taigi, jam reikalinga prieiga prie tarptautinės finansų sistemos, kad galėtų tvarkyti savo lėšas ir importuoti išteklius, aiškino A.Szubinas.

M.Sapinas išreiškė viltį, kad JT rezoliucija bus priimta vienbalsiai.

„Nežinau, kokia šalis galėtų priešintis efektyviems veiksmams kovoje su terorizmo finansavimu“, – sakė jis.