Šaudynės įvyko Karolio universiteto Filosofijos fakultete, Jano Palacho aikštėje, jo dėstytojams ir studentams buvo nurodyta užsirakinti patalpose, policijai atliekant savo darbą.

Į įvykio vietą atskubėjo gausios policijos pajėgos, įskaitant specialiąsias pajėgas. Jano Palacho aikštė yra tik už kelių šimtų metrų nuo garsiojo Karolio tilto – Prahos simbolio.

Privati televizija „Nova TV“ pranešė apie sprogimą Prahos istoriniame centre esančiame pastate ir šaulį ant pastato stogo.

Čekijos policija skelbė, kad per šaudynes žuvo „keli“ žmonės, o „dešimtys“ buvo sužeisti.

Policija aptvėrė teritoriją ir paragino žmones laikytis toliau nuo įvykio vietos, skelbia BBC. Nuotraukose buvo matyti, kaip studentai pakeltomis rankomis išeina iš universiteto pastato.

Vėliau paskelbta, kad užpuolikas neutralizuotas.

„Šaulys buvo likviduotas!!!“ – policija pranešė socialiniame tinkle „X“. „Šiuo metu pastatas evakuojamas, įvykio vietoje yra keli žuvusieji ir dešimtys sužeistųjų“, – priduriama pranešime.


Šalies vidaus reikalų ministras Vitas Rakušanas taip pat patvirtino, kad šaulys negyvas.

Jis visuomeninei Čekijos televizijai sakė, kad „apie jokį kitą šaulį patvirtinimo nėra“, ir paragino žmones laikytis policijos nurodymų.

Čekijos žiniasklaidos duomenimis, šaulys, Prahoje nužudęs 15 žmonių ir sužeidęs kelias dešimtis, yra vardu Davidas Kozakas.

Kaip rašo „Unian“, internete buvo aptiktas gruodžio 9 d. sukurtas „Telegram“ kanalas rusų kalba, kuriame pranešama apie ruošiamas šaudynes. Kanalo autoriaus vardas sutampa su šaulio.

„Noriu įvykdyti šaudynes mokykloje ir galbūt nusižudyti... Šis kanalas yra dienoraštis, kuriame papasakosiu apie savo gyvenimą prieš susišaudymą“, – gruodžio 10 dieną rašė galimai Prahos šaulys.

Televizijos stoties „Nova“ teigimu, šaulys kurį laiką buvo ant fakulteto pastato stogo. Esą driokstelėjo ir sprogimas.

Karolio universitetas įsteigtas 1348 m. Tai vienas seniausių Europos universitetų. Jame studijuoja iš viso 49 500 žmonių.

Čekijos vidaus reikalų ministras ir policija spaudos konferencijoje sakė, kad 15 žmonių nušovęs šaulys buvo atsakingas už dviejų žmonių mirtį praėjusią savaitę Klanovicky miške netoli Prahos. Manoma, kad šaulys, neturintis kriminalinės istorijos, aukas pasirinko atsitiktinai.

Per šaudymą Karolio universitete Prahos centre žuvo daugiau nei 15 žmonių, o 24 buvo sužeisti, pranešė policija.

Užpuolikas buvo Karolio universiteto menų fakulteto studentas. Jis pradėjo šaudyti ketvirtame aukšte, o vėliau jo kūną rado policija.

Iki 200 studentų buvo perkelti į saugią vietą kitoje fakulteto pusėje, o praeivio paskelbtoje medžiagoje matyti, kaip minia bėga Prahos centro gatvėmis.

Policija pranešė, kad užpuolikas buvo 24 metų vyras iš kaimo, esančio už 21 km nuo Prahos.

Policija teigia, kad šaulys buvo įkvėptas panašių užsienyje įvykusių žudynių.

Čekijos prezidentas Petras Pavelas pareiškė, kad yra sukrėstas įvykių, ir išreiškė „nuoširdžią užuojautą“.

Esate Prahoje ir tapote įvykių liudininkais? Kviečiame papasakoti apie situaciją el. paštu pilieciai@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)