Tokią nuomonę išsakė „GMT Group“ vadovas Anatolijus Lucenka, skelbia inforesist.org.

„Visų pirma, Rusija iš esmės pasiskelbė esanti kariaujanti šalis. Visų antra, šios derybos – Minske pasiektų protokolų, kurie tik dabar imti įgyvendinti, rezultatas. Nes net ir po susitikimų Minske teroristai ir toliau bandė atsikąsti dar žemės“, – pareiškė politologas.

Kai rusai pagaliau suprato, kad taip paprastai viskas nesibaigs, aukų skaičius tik didės, jie, anot politologo, nusprendė trauktis. Be to, vienas iš veiksnių galėjo būti ir faktas, kad Ukraina iš Jungtinių Valstijų jau gavo pirmąją minosvaidžių pozicijų aptikimo kompleksų partiją.

„Suprasdami, kad nebegalės veiksmingai iš savo „Grad“ ir minosvaidžių sistemų šaudyti į Ukrainos pajėgų pozicijas, jie ėmėsi plano B – paisyti Minske pasiektų susitarimų. Svarbu pažymėti, kad šie pokyčiai vyksta kaip tik tuo metu, kai iš Vladimiro Putino administracijos atleisti visi vykdę projektus „Luhansko liaudies respublika“ ir „Donecko liaudies respublika“, – pažymi A. Lucenka.

Ukraina ir prorusiški separatistai antradienį sutarė nutraukti ugnį prie Donecko oro uosto, kur daugelį mėnesių nerimsta kovos, pranešė Rusijos žiniasklaida.

„Šiandien įvyko eilinis kontaktinės darbo grupės posėdis. Priimtas sprendimas nutraukti ugnį oro uoste nuo 18 val. (17 val. Lietuvos laiku)“, – taip, anot „RIA Novosti“, sakė vienas vadinamosios Donecko liaudies respublikos (DLR) lyderių Andrejus Purginas.

„Teoriškai nuo 18 val. turi prasidėti paliaubos, bet praktiškai Ukrainos kariai sėdi ten be maisto ir malkų, ir, norint visa tai nuvežti jiems, jie turi veržtis kovodami“, – cituoja A.Purginą TASS.

Be to, pasak „Interfax“, DLR vadovybė tikisi iki gruodžio 10 dienos pasiekti pažangos derybomis su Kijevu dėl ugnies nutraukimo.

„Mes sieksime iki 9-10 dienos pasiekti maksimalaus šių susitikimų efektyvumo, pasiekti kažko konkretaus. Esame arti to“, – pridūrė A.Purginas.