A. Lukašenkos žodžius cituoja Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

Pasak A. Lukašenkos, jis ir neprivalėjo užtikrinti J. Prigožino saugumo.

„Atsakant tiesiai į šį klausimą: aš ir neprivalau užtikrinti J. Prigožino saugumo. Tai pirma. Antra, šia tema niekada nebuvo jokios kalbos“, – sakė A. Lukašenka.

„Ir trečia, įsiminkite: mes du kartus bandėme kalbėtis apie saugumą. Pirmą kartą, kai aš jam paskambinau ir vyko derybos, kai jie žygiavo į Maskvą. Aš jam sakiau: „Ženia, ar tu supranti, kad pražudysi žmones ir pats žūsi?“ Karščiuodamasis šis žmogus (ką tik iš fronto) atrėžia: „Na ir velniop, žūsiu!“ Aš jam sakau: „Ženia, aš tau atsiųsiu virvę ir muilo gabaliuką“. – „Ne, ne, ne. Aš taip nenoriu. Aš žūsiu kaip didvyris“. Taip vyko pirmasis pokalbis. Antrasis buvo tuomet, kai jis atvyko pas mane su Dima Utkinu. Aš juos abu kategoriškai įspėjau: vaikinai, žiūrėkite“, – kalbėjo Baltarusijos lyderis.

Pareiškė žinojęs apie planuojamą pasikėsinimą į Prigožiną


A. Lukašenka taip pat pareiškė žinojęs, kad organizuojamas pasikėsinimas nužudyti J. Prigožiną.

„Paskutinį kartą, kai skridome į Emyratus, iš šaltinių gavau labai rimtos informacijos apie pasikėsinimą į J. Prigožiną. Per dvi valandas buvo surastas ir pas mane iškviestas Rusijos ambasadorius Emyratuose. Perdaviau jam šifruotą žinutę Kremliui – Putinui ir Bortnikovui – apie planuojamą pasikėsinimą į J. Prigožiną“, – sakė A. Lukašenka.

Tada A. Lukašenka teigia paklausęs J. Prigožino, ar ši informacija jį pasiekė. „Wagner“ vadas, pasak A. Lukašenkos, patvirtino, kad V. Putinas jį įspėjo apie organizuojamą pasikėsinimą nužudyti.

Jis taip pat tikino, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nesusijęs su J. Prigožino lėktuvo katastrofa.

„Negaliu pasakyti, kas tai padarė. Bet aš pažįstu V. Putiną, tai apdairus, labai ramus žmogus, priimantis sprendimus kitais, ne tokiais sudėtingais klausimais. Todėl neįsivaizduoju, kad V. Putinas galėtų tai padaryti. Labai jau grubus, neprofesionalus darbas“, – sakė A. Lukašenka.

Jis pridūrė, kad „Wagner“ liks Baltarusijoje, „kad ir kaip kažkam tai nepatiktų“. Anot jo, kartu su J. Prigožinu jie sukūrė sistemą, pagal kurią „Wagner“ samdiniai bus Baltarusijoje.

A. Lukašenka tikino, kad „Wagner“ „branduolys“ tebėra šalyje, tačiau „kažkas išvyko atostogų, kažkas nusprendė gyventi nuošalyje“

Kaip skelbta anksčiau, būtent po derybų su A. Lukašenka birželio 24 dieną J. Prigožinas paskelbė apie žygio į Maskvą pabaigą. Teigta, kad pagal susitarimus „Wagner“ turėjo išvykti į Baltarusiją, kad baudžiamoji byla dėl maišto būtų nutraukta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)