J. Bidenas po oficialių vizitų Lenkijoje susitiko su Ukrainos pabėgėliais. Jis juos vadino drąsiais žmonėmis.

Viena moteris, su kuria kalbėjosi J. Bidenas, pasakojo, kad buvo atvykusi su dukra, tačiau jos vyras ir sūnus vėl kariauja Ukrainoje.

„Tai gąsdina“, - sakė jai J. Bidenas.

Moteris per vertėją pasakojo apie siaubą, kurį patyrė jos šeima, ir sakė, kad ukrainiečių motinos pasirengusios plikomis rankomis uždusinti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną“.

Bidenas susitinka su pabėgėliais iš Ukrainos

Pavadino Putiną skerdiku

Toliau bendraudamas su ukrainiečiais ir žiniasklaida, JAV prezidentas J. Bidenas pavadino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną „skerdiku“.

Kartu su prezidentu keliaujančių žurnalistų paklaustas, ką jam, kasdien susiduriančiam su V. Putinu, privertė pagalvoti pabėgėlių susitikimas, J. Bidenas atsakė: „Jis yra skerdikas“.

Per trumpą klausimų ir atsakymų sesiją prie „Stadion Narodowy“ J. Bidenas papasakojo, kad jam gyvenime yra tekę lankytis tokiose vietose, tačiau sakė, kad jį visada stebina žmogaus dvasios gilumas ir stiprybė.

„Tai neįtikėtina, tai neįtikėtina. Pažiūrėkite į visus tuos mažus vaikus. Tiesiog norisi apkabinti, tiesiog norisi padėkoti. Tai tiesiog verčia velniškai didžiuotis“, - sakė jis.

Jis pridūrė: „Kiekvienas iš tų vaikų pasakė kažką panašaus į tai, kad pasimelskite už mano tėtį, senelį ar brolį, kuris ten kovoja. Ir aš prisimenu, ką reiškia, kai kas nors yra karo zonoje. Kiekvieną rytą atsikeli ir susimąstai. Tiesiog susimąstai. Ir meldiesi, kad nesulauktum to skambučio“.

Šeštadienį J. Bidenas ir jo komanda teigė, kad Ukrainai bus skiriama dar daugiau pagalbos gynybai kare su agresore Rusija. Tačiau JAV prezidentas taip pat laikėsi nuomonės, kad tiesioginė JAV karinė intervencija Ukrainoje sukeltų katastrofą, ir gynė sankcijų režimą. Tačiau iki šiol jis nesustabdė Rusijos prezidento Vladimiro Putino nuo intensyvesnio puolimo.

Šeštadienį įvyko ne vienas oficialus vizitas

JAV prezidentas Joe Bidenas vizito Lenkijoje metu šeštadienį susitiko ir su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda. Taip pat šeštadienį JAV lyderis dalyvavo ir susitikime su Ukrainos ministrais.

Kaip praneša CNN, šį rytą Varšuvoje skambėjo JAV himnas, kai J. Bidenas atvyko susitikti su Lenkijos vadovu A. Duda.

Susitikimas prasidėjo nuo abiejų valstybių nacionalinių himnų, kuriuos giedojo Lenkijos kariškiai. Po valstybių vadovai pasisveikino su karių eile.

JAV ir Lenkijos vadovų susitikmas

Orkestras žygiavo priešais abu prezidentus, o paskui juos žygiavo kariai, kol Bidenas ir Duda įžengė į vidų.

Papildyta:

Joe Bidenas Lenkijos vadovui susitikimo metu sakė, kad stabilumas Europoje yra labai svarbus.

Šią popietę J. Bidenas kalbėjosi su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda pasaulio spaudos akivaizdoje.

Jis paaiškino, koks svarbus JAV stabilumas Europoje, ir dar kartą patvirtino savo paramą NATO, ypač 5 straipsniui – kolektyvinės gynybos įsipareigojimams.

Kaip Bideną cituoja CNN, „Amerikos gebėjimas atlikti savo vaidmenį kitose pasaulio dalyse priklauso nuo vieningos ir saugios Europos. Iš liūdnos dviejų pasaulinių karų patirties sužinojome, kad kai mes nedalyvavome ir nesirūpinome stabilumu Europoje, tai visada grįžta mums, Jungtinėms Valstijoms,“ - sakė J. Bidenas.

„Taigi jau seniai, kaip čia lankęsis senatorius, Užsienio reikalų komiteto narys, aštuonerius metus būdamas viceprezidentu, o dabar – prezidentu, sakau, kad stabilumas Europoje yra kritiškai svarbus Jungtinėms Valstijoms mūsų interesų požiūriu. Ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje“, - tęsė jis.

J. Bidenas taip pat sakė, kad jis ir JAV vadovai NATO 5 straipsnį laiko „šventu įsipareigojimu“.

Bideno ir Dudos susitikimas

Jis sakė: „Vienas iš dalykų, už kuriuos dėkojau prezidentui apačioje, buvo tai, kad vienintelis svarbiausias kriterijus šiame besikeičiančiame pasaulyje... yra tai, kad NATO išliktų absoliučiai, visiškai, visiškai vieninga, kad nebūtų jokio nuomonių išsiskyrimo, kad viską, ką darome, darytume vieningai ir kad visi kartu su mumis.“

J. Bidenas taip pat sakė, kad visa NATO turėtų priimti pabėgėlius, turint omenyje svarbų Lenkijos vaidmenį šiame procese.

Kiek anksčiau CNN, BBC ir Skynews skelbė apie JAV prezidento susitikimą su Ukrainos ministrais.

JAV prezidentas Joe Bidenas Lenkijoje kalbėjosi su dviem Ukrainos ministrais – tai pirmas jo susitikimas akis į akį su aukšto rango pareigūnais nuo tada, kai Rusijos pajėgos prieš mėnesį įsiveržė į Ukrainą.

Bideno ir Dudos susitikimas

Baltieji rūmai pranešė, kad jis „užsuks“ į JAV valstybės sekretoriaus Anthony Blinkeno ir JAV gynybos sekretoriaus Lloydo Austino susitikimą su jų kolegomis iš Ukrainos Dmytro Kuleba ir Oleksijumi Reznikovu.


J. Bidenas nuo penktadienio lankosi Lenkijoje ir taip pat susitinka su savo Lenkijos kolega Andrzejumi Duda. Vėliau šeštadienį jis turėtų pasakyti svarbią kalbą apie konfliktą.

Kai kas sako, kad tai, jog Ukrainos ministrai išvyksta iš savo šalies, yra ženklas, kad jų pasitikėjimas tuo, kaip vyksta karas su Rusija, auga.

Per trumpą fotosesiją grupė pasikalbėjo apie sunkią ministrų kelionę iš Ukrainos į Lenkiją, kurią sudarė kelionė traukiniu, o po jos – trys valandos automobilyje.

„Tai tarsi skrydis iš Kijevo į Vašingtoną su persėdimu Stambule“, - sakė Kuleba.

„Gerai tai, kad nuo karo pradžios išmokau miegoti bet kokiomis sąlygomis. Taigi miegojau traukinyje, miegojau automobilyje“, - tęsė jis.

J. Baidenas užsikabino už minties, kad ministrai keliavo traukiniu, ir perdavė, kad jis taip pat turi kelionės geležinkeliu patirties.

„Žvelgiate į žmogų, kuris traukiniu yra nuvažiavęs daugiau kaip milijoną, 200 000 mylių. Tiesiogine prasme“, - sakė Baidenas.

Bidenas susitikime su Duda

„Taigi ir jūs išmokote miegoti“, - atsakė vienas iš ministrų.

„Išmokau miegoti“, - atsakė Baidenas. „Netgi išmokau susidraugauti su konduktoriumi, kad jie laikytų žmones atokiau. Jums nereikėjo dėl to jaudintis“.

Žurnalistams buvo liepta išeiti iš salės, kol bus galima atsakyti į bet kokius esminius klausimus apie karą Ukrainoje.


J. Bidenas ragins laisvąjį pasaulį stoti prieš V. Putiną

J. Bidenas šiandien, kai Europos saugumui tenka sunkiausias išbandymas nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, sakys kalbą Varšuvoje, teigdamas, kad laisvasis pasaulis“priešinasi Rusijos invazijai į Ukrainą ir kad, pasak Baltųjų rūmų, didžiosios ekonomikos šalys yra vieningos dėl būtinybės sustabdyti Vladimirą Putiną, rašo skynews.com.

JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Džeikas Sullivanas (Jake Sullivan) sakė, kad JAV prezidento kalboje bus išdėstyta, koks „neatidėliotinas iššūkis laukia ateityje“.

Šia kalba baigsis keturių dienų kelionė, kurios metu anksčiau buvo sustota keliuose aukščiausiojo lygio susitikimuose Briuselyje.

Penktadienį per brifingą apie atsaką į pabėgėlių problemą J. Bidenas sakė, kad „svarbiausias dalykas, kurį galime padaryti iš pat pradžių“, kad priverstume Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną nutraukti karą, yra „išlaikyti demokratines valstybes vieningai priešinantis“.

Jis taip pat gyrė humanitarines pastangas, nes jos yra „tokios milžiniškos“, atsižvelgiant į krizės mastą, kuris sudaro didžiausią pabėgėlių srautą nuo Antrojo pasaulinio karo laikų – iš šalies pabėgo apie 3,5 mln. pabėgėlių, iš kurių du milijonai šiuo metu yra Lenkijoje.

Bidenas Lenkijoje susitiko su ukrainiečių pabėgėliais

Bideno susitikimas su Ukrainos ministrais

JAV prezidentas Joe Baidenas po susitikimų su Ukrainos ministrais ir vėliau su Lenkijos prezidentu A. Duda, užsuko į Lenkijos nacionalinį stadioną susitikti su dėl karo Ukrainoje perkeltais asmenimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)