„Aš turiu mokyti savus karius, kad armija, kuri nekariauja, – tik pusiau armija – juk jūs ir patys tai gerai suprantate. Kariauti aš nenoriu. Nenoriu, kad žūtų mūsų vaikinai. Todėl reikia juos mokyti. Štai jie (vagnerovcai) ir perduoda jiems savo patirtį“, – Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „BelTA“ cituoja tai, ką kalbėjo A. Lukašenka per susitikimą su agromiestelio Belavežskio gyventojais.

Per tą susitikimą A. Lukašenka pakomentavo ir Lenkijos ministro pirmininko Mateuszo Morawieckio pareiškimą. Šeštadienį Lenkijos politikas pranešė, kad daugiau nei šimtas „Wagner“ samdinių judėdami Baltarusijos teritorija pasuko Suvalkų koridoriaus kryptimi ir teigė, jog „dabar situacija darosi dar pavojingesnė“.

„Štai neseniai teko išgirsti, kaip baisiai įsiuto Lenkija dėl kažkokio neva einančio būrio, kokių šimto žmonių. Jokie „Wagner“ būriai iš šimto žmonių čia nekeliavo. O jeigu ir keliavo, tai tiktai tam, kad perduotų kovinę patirtį Breste ir Gardine sutelktoms brigadoms. <...> Taigi, būdami Asipovičuose, Baltarusijos viduryje, tie vaikinai niekur nejuda. Jie pratę vykdyti nurodymus“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Savo paties pareiškimą apie tai, kad „Wagner“ smogikus vilioja ekskursija po Varšuvą, A. Lukašenka pavadino šmaikščiu pokštu.

„Aš pajuokavau, kai kalbėjau, kad „Wagner“ samdiniai tarp savęs kuždasi, esą būtų gerai nuvykti į ekskursiją po Žešuvą. Kodėl? Todėl, kad iš Žešuvo buvo gabenama technika ir ginklai ten, kur tie „Wagner“ samdiniai kovėsi – prie Bachmuto. Ten žuvo tūkstančiai vaikinų. Ir šito jie neatleis“, – aiškino A. Lukašenka.

„Tegul jie meldžiasi, kad mes juos („Wagner“ samdinius) išlaikytume, kažkaip aprūpintume“, – pridūrė A. Lukašenka, matyt, reipdamasis į Rytų Europos lyderius.

„Jei ne mes, jie būtų įsiveržę ir į tą Žešovą, ir Varšuvą taip, kad maža nepasirodytų. Todėl nereikia man priekaištauti, o tegul sako ačiū“, – pareiškė A. Lukašenka.

Baltarusijos vadovas A. Lukašenka per susitikimą su V. Putinu liepos 23-iąją pareiškė, kad „laiko“ Rusijos „Wagner“ samdinius centrinėje Baltarusijoje ir kad Minskas „kontroliuoja“ situaciją su liūdnai pagarsėjusiais kovotojais savo teritorijoje.

„Jie prašo vykti į Vakarus, prašo mano leidimo... vykti į Varšuvą, į Žešuvą, – sakė A. Lukašenka Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kuris nusišypsojo tai girdėdamas. – Bet, žinoma, aš juos laikau centrinėje Baltarusijoje, kaip ir susitarėme.“

„Mes kontroliuojame, kas vyksta (su „Wagner“), – sakė jis, pridurdamas: „Jie yra blogos nuotaikos“.

Baltarusijoje nustatyta dar viena vieta, kurioje bazuojasi „Wagner“ samdiniai

Baltarusijoje nustatyta dar viena vieta, kurioje bazuojasi „Wagner“ samdiniai. Jevgenijaus Prigožino samdiniai įsikūrė senuose kariniuose sandėliuose.

Šios portale „RBK-Ukraina“ skelbiamos informacijos šaltinis – stebėseną vykdanti grupė „Belaruski gajun“.

Analitikai teigia, kad liepos viduryje „Wagner“ samdiniai pradėjo naudotis senais sandėliais, esančiais buvusio karinio miestelio Nr. 28 „Poplavy“ teritorijoje, plytinčioje netoli Asipovičų, kuriuose veikia didžiulė karinė bazė.

Minėtoje teritorijoje yra vos 15 pastatų. 10 iš jų – sandėliai. Kai kurių plotas siekia 1 070 kvadratinių metrų. Tenai yra ir senos patalpos technikai laikyti, ir keletas sargybinių statinių.

Stebėseną vykdančios grupės duomenimis, sandėliai pradėti eksploatuoti nuo liepos 18 d., o iš palydovų gautuose liepos 24 d. užfiksuotuose vaizduose jau matyti tarp angarų pravažinėti keliai.

„Lyginant 17-os ir 24-os dienų nuotraukas, galima įsitikinti, kad per 7 dienas buvusio karinio miestelio teritorijoje atsirado ne mažiau kaip 6 akivaizdžiai pasikeitusios zonos“, – nurodoma pranešime.

„Belaruski gajun“ primena, kad liepos 24 d. iš ne mažiau kaip 80 automobilių sudaryta „Wagner“ kolona judėjo gana neįprastu maršrutu. Netoli Veraicų kaimo „Wagner“ samdiniai išsuko iš М5 trasos. Taigi, kolona galėjo pajudėti ir į Asipovičuose esantį poligoną, ir link sandėlių Poplavuose.

Minėtina ir tai, kad sandėlius nuo samdinių palapinių miestelio Celės kaime skiria 27 kilometrų atstumas, kurį per pusvalandį pavyksta įveikti automobiliu.

Apklausa: daugiau kaip pusė lenkų mano, kad „Wagner“ samdiniai Baltarusijoje kelia grėsmę Lenkijai


Lenkijoje surengta apklausa, kurios dalyviams buvo pateiktas klausimas, ar „Wagner“ samdinių buvimas Baltarusijoje kelia grėsmę Lenkijos saugumui.

Daugiau kaip pusė – 50,6 proc. – respondentų į šį klausimą atsakė teigiamai, iš jų 28,2 proc. pareiškė „tikrai taip“, o 22,4 proc. – „veikiau taip“.

Priešingos nuomonės laikosi 36,1 proc. apklaustųjų, iš jų 14 proc. į klausimą atsakė „tikrai ne“, o 22,1 proc. – „veikiau ne“. 13,3 proc. neturėjo savo nuomonės. šiuo klausimu.

Apklausa buvo surengta liepos 28-29 dienomis, joje dalyvavo 1 100 žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)