Vašingtonas svarbų Kremliaus sąjungininką R. Kadyrovą laiko atsakingu už žudymą ir kankinimus. Trečiadienį JAV Iždo departamentas paskelbė jam finansines sankcijas pagal 2012-aisiais priimtą vadinamąjį Magnitskio įstatymą.

Čečėnijos Respublikos lyderis R. Kadyrovas yra atsakingas už žmonių dingimus, neteisėtas egzekucijas, kankinimus ir kitokius pažeidimus, įvykdytus prieš asmenis, norinčius atskleisti vyriausybės nusižengimus, sakoma Iždo departamento pranešime.

„Laikome šias sankcijas neteisėtomis, nedraugiškomis, mes su jomis nesutinkame“, – žurnalistams sakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

Paklaustas, ar Maskva reaguos į šį žingsnį, D. Peskovas atsakė: „Gan užtikrintai galime tarti, kad abipusiškumo principo bus laikomasi.“ Daugiau detalių jis nepateikė.

41 metų R. Kadyrovas yra vienas garsiausių Rusijos pareigūnų, įtrauktų į sankcijų pagal Magnitskio įstatymą sąrašą.

Buvęs kovotojas R. Kadyrovas, vėliau tapęs ištikimu V. Putino sąjungininku, turi jam asmeniškai pavaldžias saugumo pajėgas ir du separatistinius karus pergyvenusį savo regioną Šiaurės Kaukaze valdo geležiniu kumščiu.

Kritikai kaltina jį sukaupus didžiulį asmeninį turtą ir piktnaudžiaujant savo politiniu postu.

Naujos sankcijos, kurios taikomos ir kitiems Rusijos pareigūnams, parodo kliūtis Vašingtono ir Maskvos draugiškų santykių atkūrimui. Daugelis prognozavo, kad po JAV prezidento Donaldo Trumpo pergalės praėjusių metų rinkimuose abiejų šalių ryšiai gali pagerėti.

Dviejų buvusių Šaltojo karo priešininkių santykiai vėl smarkiai pašlijo, JAV pradėjus tyrimą dėl įtariamo Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus ir galimo Kremliaus slapto susimokymo su D. Trumpo rinkimų kampanijos komanda.