J. Prigožino lėktuvą „tiesiog numušė“, mano „The Moscow Times“ pašnekovas: „Pažiūrėkite, kaip jis krito. Lėktuvas tiesiog neteko planerio.“

Incidento priežasčių reikia ieškoti birželio mėnesį surengtame maište, kurį pats J. Prigožinas vadino „teisingumo maršu“, nurodė kitas „The Moscow Times“ pašnekovas, artimas Kremliui. „Keistas aplinkybių sutapimas, – sarkastiškai pastebėjo jis. – Gal virėjas į sriubą įdėjo nešviežių maisto produktų?“

J. Prigožino nužudymas sustiprins V. Putino pozicijas tarp elito atstovų, bet susilpnins visuomenės akyse, mano politologas Abasas Galiamovas.

„Elitas dabar įsitikino, kad pasipriešinti V. Putinui ir išvengti nemalonumų nepavyks. V. Putinas yra pakankamai galingas ir gebantis keršyti. Visuomenė į visa tai žiūri kiek kitaip. Patykomis įvykdytas nužudymas nepuošia Rusijos vadovo“, – paaiškino A. Galiamovas.

XX a. dešimtajame dešimtmetyje valdęs restoranų tinklą Sankt Peterburge, praturtėjęs iš Gynybos ministerijos užsakymų, o paskui subūręs privačią armiją, kurioje piko metu buvo 50 tūkst. samdinių, J. Prigožinas vos netapo romantiniu herojumi, kai pradėjo kritikuoti V. Putiną ir į valdžią nukreipė savo žiniasklaidos imperijos „pabūklus“.

„Laimingas senelis“, kuris gali pasirodyti besąs „mulkis“, ir „niekam nereikalingas karas“ tapo paskutiniais J. Prigožino žodžiais prieš maištą, kuris baigėsi su V. Putinu sudarytu susitarimu ir leidimu „pasitraukti į Baltarusiją“.

Bet J. Prigožinas nepakankamai įvertino tai, kaip svarbu buvo V. Putinui pasiųsti signalą visiems potencialiems maištininkams: „Vyručiai, negalvokite, kad galima išdarinėti tokius dalykus ir likti gyviems“, pažymėjo A. Galiamovas.

Kad galėtų pasiųsti šį signalą, V. Putinas nusprendė rizikuoti daugybe projektų, ir tai rodo jo prioritetus – valdžios išsaugojimas, o ne ekspansija, sakė politologas: „Panašu, kad naujo maišto ar sąmokslo grėsmę V. Putinas laiko pakankamai realia, kad imtųsi tokių ryžtingų veiksmų užkirsti jai kelią.“

Rusijoje sudužo Jevgenijaus Prigožino lėktuvas

Analitikas: „Rosaviacijos“ reakcija nustebino

JAV politologas ir konsultacinės bendrovės „Eurasia Group“ vadovas Ianas Bremmeris sakė, kad J. Prigožino žūtis, jei ji galiausiai bus patvirtinta, rodys, koks „itin apdairus“ yra V. Putinas.

„Jis neskubėjo, jis sulaukė momento, kai galės užklupti Prigožiną daug silpnesnėje padėtyje“, – ketvirtadienį BBC eteryje teigė I. Bremmeris.

I. Bremmeriui, jo teigimu, jau tuo momentu, kai J. Prigožinas, A. Lukašenka ir V. Putinas susitarė dėl birželio 23 dienos maišto nutraukimo sąlygų, buvo visiškai aišku, kad J. Prigožinas nebeilgai vaikščios šia žeme.

„V. Putinas leido jam pagyventi apie du mėnesius. Manau, kad tai labai išblaivinantis signalas visiems, kurie Rusijoje norėtų eiti prieš V. Putiną“, – sakė analitikas.

Rusijoje sudužo Jevgenijaus Prigožino lėktuvas

„Bus įdomu pažiūrėti, ką darys žinomi „Wagner“ šturmo dalinių vadai. Daugeliu atžvilgių jie yra „Wagner“ svorio centras ir turi daug įtakos. Spėsiu, kad Rusijos saugumo tarnybos turėjo [dėl jų] planą, dar prieš numušant J. Prigožino lėktuvą (jei tai tiesa)“, – sakė Užsienio politikos tyrimų instituto (Foreign Policy Research Institute) vyresnysis mokslinis bendradarbis ir Rusijos karinės politikos specialistas Robas Lee.

„Rusijoje savaitėmis sklandė gandai, koks likimas laukia Jevgenijaus Prigožino. Lygiai prieš du mėnesius jis buvo surengęs savo maištą. Praėjus vos valandai po katastrofos, „Rosaviacija“ paskelbė pranešimą, patvirtinusį, kad keleivių sąraše buvo J. Prigožino pavardė. „Rosaviacija“ tai padarė neįprastai greitai: paprastai ši agentūra į tokius incidentus reaguoja daug lėčiau. Ir tai daugelį čia nustebino“, – sakė „BBC News“ žurnalistas Maskvoje Willas Vernonas.

ISW: įsakymą davė Putinas

Amerikos karo studijų institutas (ISW), kuris karo metu nemažai kartų savo kasdienėse ataskaitose skyrė daug dėmesio J. Prigožino pasisakymams ir veiksmams, dabar, po žinios apie (kol kas oficialiai nepatvirtintą) PMC „Wagner“ įkūrėjo mirtį, rašo, kad įsakymą numušti jo lėktuvą beveik neabejotinai davė prezidentas V. Putinas.

„Labai mažai tikėtina, kad Rusijos kariuomenės atstovai, ypač gynybos ministras Sergejus Šoigu ir Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas, nukovė Prigožiną be Putino įsakymo“, – rašo ISW apžvalgininkai ir priduria, kad visas Rusijos elitas greičiausiai buvo įsitikinęs, jog po birželio 23 d. bandymo maištauti J. Prigožinas liko gyvas tik dėl V. Putino malonės.

Analitikai teigia, kad ir toliau vertins įvykius, susijusius su šia istorija, remdamiesi prielaida, kad V. Putinas įsakė nužudyti J. Prigožiną, nebent bus rasta priešingų įrodymų.

Rusijoje sudužo Jevgenijaus Prigožino lėktuvas

ISW spėjimai apie galimas J. Prigožino nužudymo priežastis šiuo metu iš esmės sutampa su kitų politikos apžvalgininkų spėjimais. Apžvalgos autoriai visų pirma daro prielaidą, kad V. Putinas galėjo nuspręsti, jog J. Prigožino autoritetas PMC „Wagner“ jau pakankamai susilpnėjo, o pati bendrovė susiskaldžiusi ir susilpnėjusi, kad jam grėstų rimtų problemų.

ISW pritaria tiems politikos apžvalgininkams, kurie mano, kad tai, jog J. Prigožino lėktuvo katastrofa įvyko praėjus lygiai dviem mėnesiams po maišto, nebuvo atsitiktinumas.

Institutas primena, kad tos pačios dienos, rugpjūčio 23 d., rytą valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ paskelbė informaciją, kad generolas Sergejus Surovikinas buvo nušalintas nuo pareigų.

S. Surovikinas, anksčiau vadovavęs Rusijos pajėgoms Ukrainoje, po J. Prigožino maišto dingo iš visuomenės akiračio, daugelis stebėtojų mano, kad tai yra jo paramos J. Prigožinui ženklas ir pasekmė.

„Oficialus Surovikino atleidimo iš pareigų patvirtinimas Rusijos valstybinėje spaudoje tą pačią dieną, kai įvyko Prigožino nužudymas, greičiausiai nėra atsitiktinumas“, – spėja JAV analitikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)