Socialiniuose tinkuose klausti, kur prapuolė V. Gerasimovas, atsakingas už Rusijos karines operacijas Ukrainoje, pradėta sausio 4 dieną, kai Kyjivas pranešė pataikęs į rusų karinę vadavietę netoliese Sevastopolio ir karinį dalinį netoliese Eupatorijos kurorto, rašo „Newsweek“.

Nepatvirtinti gandai, neva Kryme žuvo V. Gerasimovas, pradėjo cirkuliuoti po to, kai socialiniame tinkle X ir „Telegram“ imta dalintis mįslingos žinutės, kurią, esą, paskelbė Rusijos „Telegram“ kanalas „Obyknovennyj carizm“, turintis per 34 tūkst. prenumeratorių, nuotrauka.

Žinutėje teigiama: „Preliminariais duomenimis, Kryme žuvo Valerijus Gerasimovas, kuris atakos metu vykdė operaciją netoliese Sevastopolio“. „Newsweek“ išsiaiškino, kad tuo metu jokios panašios žinutės minimas „Telegram“ kanalas neskelbė.

Nors jokių patikimų įrodymų, kad V. Gerasimovas žuvo per ataką Kryme, nėra, atsiranda klausiančių, kodėl, nuo incidento praėjus daugiau nei dviem savaitėms, Kremlius įtartinai tyli.

V. Gerasimovas paskutinį kartą viešumoje pasirodė gruodžio 29 dieną, kai buvo nufotografuotas teikiantis valstybinius apdovanojimus kariniam personalui, „pasižymėjusiam“ užimant Marinką Ukrainos Donecko regione. Nuo tada žiniasklaida jo nė karto neminėjo ir necitavo.

Straipsnyje pavadinimu „Kur yra generolas Gerasimovas ir kodėl tai svarbu?“, kuris sekmadienį pasirodė „The Kyiv Post“, JAV kariuomenės atsargos pulkininkas Jonathanas Sweetas ir buvęs ekonomistas Markas Tothas rašo, kad, nors ir abejoja, jog V. Gerasimovas negyvas, „jo pasitraukimas iš viešumos ir Maskvos tyla dėl jo statuso“ yra labai įdomūs reiškiniai.

Keista, pažymi autoriai, kad Kremlius nereaguoja į gandus, jog Kryme žuvo generalinio štabo vadas – „juk tiek buvo stengtasi paneigti vado admirolo Viktoro Sokolovo žūtį“ Kryme 2023 metų rugsėjo 22 dieną.

„Ta spengianti Kremliaus tyla labai iškalbinga. Nejaugi Putinas bijo, kad Kyjivas ėmėsi aktyviai taikytis į jo karinę vadovybę?“ – klausia publikacijos autoriai.

Praėjusiais metas V. Gerasimovas taip pat kurį laiką buvo dingęs iš viešumos po Jevgenijaus Prigožino nesėkmingo maišto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)